Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Международния ден на семействата темата е за урбанизацията и добрата градска среда

15 май е обявен за Международен ден на семействата /The International Day of Families/.  Учреден е на 20 септември 1993 година от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Официално се отбелязва от 1994 г.

Денят дава възможност да се повиши осведомеността за социалните, икономическите и демографските процеси, които засягат семействата и  да се привлече общественото вниманието към проблемите  им.

В своята резолюция Общото събрание на ООН отбелязва, че разпоредбите, свързани със семейството, продължават да предоставят насоки относно начините за засилване на политическите компоненти и програми, насочени към семействата, като част от цялостен подход към развитието им.

Всяка година международният ден на семейството  има различен наслов. Организират се редица семейни занимания – кулинарни конкурси, спортни състезания, викторини и др.

Тази година темата е “Семейства и урбанизация“. Тя има за цел да повиши осведомеността относно важността на устойчивите, подходящи за семейството градски политики. Набляга се на доброто управление на урбанизацията в полза на семействата и подобряване на благосъстоянието на всички поколения, живеещи в градовете.

„Важно е да се чувстваме уютно у дома,  със семейството си, с децата,  с родителите си. Да прощаваме дребните грешки и ценим малките жестове и добрите думи. Членовете на семейството ни са тези, на които се усмихваме първо сутрин и целуваме за лека нощ. Нека бъдем по-добри един към друг“, съветват специалистите.

c