Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

15 май – Световен ден на климата

На 15 май отбелязваме Световния ден на климата, Той е обявен от страните членки на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, подписана на 5 юни 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия.

Всяка година еколози и политици от цял свят координират действията си за намаляване тенденцията към глобално затопляне. Изменението на климата е една от най-големите заплахи за живота на нашата планета. Използването  на въглища, петрол, газ, интензивното селско стопанство, изсичането на гори и много други човешки дейности увеличават количеството на парниковите газове във въздуха. Това повишава температурата на Земята, което води до стопяване на полярните ледове, качване равнището на океаните, наводняване на многолюдни ниски земи, както и до изчезването на стотици хиляди биологични видове, регулиращи качеството на околната среда, от което зависи нашето физическо функциониране като организми.

Глобалното затопляне е повишаването на средната температурата на атмосферата и на световния океан. През 20-ти век средната температура се е повишила средно с 0.6 градуса, което води до  така наречен парников ефект – затопляне на долната част на атмосферата. Последиците за човечеството и за климата  са крайно неблагоприятни: ще се повиши температурата на Земята от  4.5 градуса до  7.7 градуса; ще се повиши нивото на световния океан; ще изчезнат цели островни групи и ще бъдат потопени крайбрежия; драстично ще се промени количеството и разпределението на валежите; ще се увеличи честотата на сушата и ураганите; ще изчезнат горски масиви, поради изменение на естествена им среда; половината от човечеството ще страда от недостиг на вода.

Европейският съюз е водеща сила в борбата срещу изменението на климата. Той си е поставил много амбициозни цели за намаляване на емисиите и има за цел Европа да бъде първият континент в света, който ще стане неутрален по отношение на климата през 2050 г.

c