Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

ВСС нарочи за закриване съда в Каварна и обединяването му с Балчик

Първи стъпки за прекрояването на съдебната карта предприе преди дни Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС). Кадровиците откриха процедура за реорганизация на няколко районни съдилища от три съдебни района като идеята е да бъдат „разиграни“ различни варианти за реформата им – някои от тях да бъдат изцяло закрити, а други обединени. Преди да се реши съдбата на тези съдилища обаче до 30 юни трябва да се проведе широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни, става ясно от протоколите от заседнието на СК на ВСС.

Единият съд е от Добричкия район. Тук идеята е районният съд в Каварна да се обедини със съда в Балчик. Разстоянието между двата града е 19 км, като сградата на РС-Балчик  е изцяло нова и може да поеме магистратите от Каварна.

Другият съд е от района на Стара Загора. Идеята е да бъде закрит районният съд в Гълъбово, а приемник да стане съдът в Раднево.  Второто пилотно предложение се отнася до районните съдилища в Тополовград и Елхово, които се намират в Ямболския съдебен район.

През октомври м.г. Съдийската колегия възложи на комисията по натовареност да изготви предложения за оптимизиране на районните съдилища от района на Стара Загора, Ямбол и Перник. Впоследствие в списъка са включени Добрич и Габрово, а за Перник предстои още работа, преди да бъдат предложени варианти за реформа на районните съдилища в Радомир, Брезник и Трън.  

Олга Керелска заяви, че решението на СК на ВСС от октомври м.г. е различно и се отнася да други съдебни райони, а сега изведнъж се появяват тези на Добрич и Габрово, а Перник липсва.  

До конкретно решение обаче не се стигна поради липса на време. Заседанието трябваше да бъде прекратено, за да бъде освободена залата за това на Прокурорската колегия. Затова въпросът ще бъде обсъден на 17 май.

Снимка: Клуб Z

c