Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дани Милушев: Селекцията в „Добруджа 07“ тече, в Добрич се връща местен диагонал

Данаил Милушев е новият старши треньор на волейболния „Добруджа 07“. 38-годишният бивш национал пое поста от Лазар Лазаров, чийто договор с клуба изтече. Милушев е играл с националната фланелка на България близо 15 години с прекъсвания. Първата си повиквателна за разширения състав на националния отбор получава, когато е на 16 години – през 2000 година. През 2002 година е първото му участие в световно първенство. С националния младежки тим е бронзов медалист на Световното първенство в Иран през 2003 година. Там е обявен за най-добър изпълнител на сервиси. Бил е на първо място в класацията за най-добър нападател в Световната лига през 2008 година.

В България е бил състезател на „Черно море“ и „Нефтохимик“, а 15 години от кариерата му преминават в чужбина - Япония, Южна Корея, Иран, Италия, Франция, Турция. За последно е бил волейболист на „Дунав“ Русе. В Добрич идва, след като бе помощник на Камило Плачи в „Хебър“.

„Доста мачове съм играл срещу отбора на „Добруджа“, живял съм в Добрич няколко години, тъй като майка ми е родом от града. Познавам атмосферата в зала „Добротица“, знам какво означава отборът за феновете от Добрич“, сподели волейболният спец за Про Нюз Добрич. 

Милушев посочи, че идва в Добрич с амбицията отборът да може да покаже добър волейбол, а от друга страна да помогне за развитието на детско-юношеската школа. „Конкретни цели за новия сезон ще бъдат поставени на по-късен етап, когато приключи селекцията. Ще бъде добре, ако успеем да включим в мъжкия отбор юноши на „Добруджа“, за да им се даде шанс за изява. Искаме да развием местните таланти. Смятам, че има такива момчета на по 15-16 години, наскоро ги гледах във Варна. Нека да видим как ще могат да се сработят с мъжкия отбор“, каза треньорът.

Активната работа по селекцията на отбора за новия сезон е започнала. Проведени са разговори със състезатели, много скоро от клуба ще обявят кои са новите имена. Новината е, че в Добрич се връща местен диагонал, много добре познат на добричката публика, а името му ще стане известно след дни. Подготовката за новия сезон ще започне два месеца преди началото на шампионата, което се очаква да е в началото на октомври.

„Новият формат на Суперлигата ще бъде от 14 отбора, а не от две осмици, както беше през отминалия сезон. Според мен федерацията и Националната волейболна лига очевидно искат да променят нещо във визията на шампионата. Смятам, че досегашният формат не е печеливш -  първо за играчите, защото играха по-малко мачове, и второ – за спонсорите на клубовете. При 14 тима в редовния сезон отборите ще имат по 26 мача, последната година при досегашната система бяха по-малко. По-удачно е пред местната публика да се играят повече мачове, а и знам каква подкрепа дават феновете на „Добруджа“. Младите състезатели, които сега трупат опит, е по-добре да играят повече срещи“, коментира Милушев.

Според него най-удачният формат за Суперлигата е от 12 отбора, какъвто се очаква да бъде въведен от сезон 2023-2024 г.

Президентът на „Добруджа 07“ Тодорин Ненчев подчерта, че засега основната цел е да се запази отбора в Суперлигата. Той посочи, че за миналия сезон мъжкият тим е изпълнил целта да стигне до плейофите.

Снимка: в. „Утро“, Русе

c