Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Поетеси от цялата страна ще се представят в конкурса „Дора Габе” в Генерал Тошево

15-ия Национален конкурс за поетеси „Дора Габе `2022” обявиха Община Генерал Тошево, Съюзът на българските писатели и Народно читалище „Дора Габе 1940” в село Дъбовик. Той се организира с подкрепата на Издателство „Български писател“ и Издателство „Захарий Стоянов“ и се провежда през година.

Конкурсът има за цел да продължи традициите в поезията на Дора Габе, вдъхновена от хуманизма, любовта към Добруджа, спомените за детството и стремежа към красота във всички нейни форми и проявления.

Право на участие имат поетеси от цялата страна, навършили 16 години. Всеки автор може да участва с до 3 поетични творби. Няма ограничения в тематиката, формата и размера им. Произведенията не трябва да са публикувани до момента. Участниците е необходимо да представят творбите си в срок до 30 септември.

Оценяването на постъпилите в срок творби се осъществява от професионално жури.                                              Критериите са съдържание и образност; език и стил. Наградният фонд се осигурява от Община Генерал Тошево. Ще бъдат присъдени парични награди за първо, второ и трето място и поощрения. Ще има и две специални награди – на Издателство „Български писател“ и на Издателство „Захарий Стоянов“.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на сайта на Община Генерал Тошево https://generaltoshevo.bg/ след церемонията по награждаването. Последната ще се състои в Генерал Тошево и ще е съпътствана от посещение до родното място на поетесата - с. Дъбовик. Отличените стихове ще бъдат публикувани във в. „Словото днес“, сп. „Везни“, и в. „Добруджански глас“.

c