Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Как да сме щастливи – смехотерапия в Добрич с Моника Балаян

От 16 до 20 май в Добрич ще се проведе курс по смехотерапия с Моника Балаян, а на 21 и 22 май тя ще води и курс "Код към подсъзнанието". Повече за курсовете, за това към кого са насочени и каква е ползата от тях разговаряме с Мария Балтаджиева, организатор на смехотерапия в Добрич

  • От колко време се организират курсовете по смехотерапия в Добрич?
  • Стартираха през 2007 г. През 2005 години имах много тежко преживяване в живота си. Видях плакат за курс по системата на Норбеков. И това беше моето спасение. Започнах да посещавам курсовете и постепенно да се връщам към себе си. Изкарала съм всички курсове на Норбеков, както и майсторския клас. След като видях ползата за себе си, реших, че е добре повече хора да знаят, че могат да разчитат на себе си, че има начин сами да се преборват с препятствията в живота си, без да разчитат на подкрепа отвън. Започнах да организирам такива събития в Добрич с гостуване на учениците на Норбеков. Една от тях беше Моника Балаян. Запознах се с нея през 2007 г. Всъщност тогава в Добрич трябваше да дойде не тя, а Гузал Тажибаева от Таджикистан. Но не й дадоха виза, а аз бях организирала много сериозна група. Затова се обадих в София и казах, че няма как да кажа на хората, които досега съм убеждавала да се включат, че няма да има курс. Затова настоях да намерят начин курсът да се случи. Тогава изпратиха Моника Балаян. Всеки ученик, който няма вече какво да учи от Норбеков, се отделя. Тя също се отделя със свой авторски продукт – смехотерапията. Така започнахме с нея и вече 15 години.
  • Кажете повече за Моника Балаян.
  • Моника Балаян е психолог. Работила е в администрацията на президента на Армения, като експерт при съветника на президента, разработва програми за комуникация на президентския апарат с обществеността по време на прехода. Създател е на многочислени семинари, курсове и програми по цял свят, с които хиляди хора са подобрили качеството на здравето и живота си. Нейните Майсторски класове са без аналог. Основател е на Академия по метода Mneuro, където създава и ръководи нова технология, иновационни проекти и продукти, които работят на ниво препрограмиране на човешкото подсъзнание. Всички те водят до мигновени резултати в отделните сфери на живота.
  • Какво представляват курсовете по смехотерапия?
  • Смехотерапията е отношение към себе си. Не е само смях или само терапия, а комбинация между тях. Смехът се представя в различни варианти – като поза, състояние на тялото, на ума. Когато предлагам смехотерапия, много често хората ми отговарят, че те се смеят и без такава терапия. Не е това. В случая не става въпрос за смях, който идва отвън т.е. да ти разкажат виц и ти да се смееш на него. Смехотерапията е смях, който предизвикваш сам от себе си. За някои може и да изглежда налудничаво, но не е така. Когато се смееш, се получават вибрации в организма, което е масаж на вътрешните органи. При друг вид смях се образуват определени хормони в организма, които влияят здравословно на целия организъм. Практиката в курса не е непрекъснат смях. Първия ден смехът е няколко минути и с всеки следващ ден се увеличава, за да достигнеш състояние, в което можеш да се радваш на живота си. За такъв смях става въпрос, а не да се присмиваш или пък да очакваш източник, който да те накара да се смееш. Освен смеха, има други практики и визуализации, чрез които можеш да прогониш стреса, напрежението, да освободиш психиката от всичко, което се е натрупало. Когато психиката се освободи от напрежение, от някаква травма от миналото, остава една празнота. Това всъщност е енергията, която можеш да използваш за нещо добро за себе си, за да подобриш живота си.
  • Моника Балаян е автор и на други курсове, тренинги. Какво друго ще представи в Добрич през следващите дни?
  • Второто, което ще представи, е двудневен курс „Код към подсъзнанието“. Това е новото, върху което започна да работи и да проучва. От февруари миналата година създаде академия, работи с постоянна група, която всеки месец имаше по три дни занимания за работа с подсъзнанието, работа с невронните клетки и въобще навлизане в дълбочина като състояние и ниво алфа, бета, гама. Тя каза, че към края всеки ще започне да сътворява нещо. И вече има хора, които създадоха свой продукт.
  • Ако трябва да обобщим – какъв е смисълът на всички тези занимания.
  • Смисълът на смехотерапията е да повярваш в себе си, да повярваш, че ти можеш да направиш нещо, да разчиташ на себе си, да знаеш, че можеш да се освободиш от травмите, напреженията, от стресовете в живота, които непрекъснато се появяват. Има хора, които, щом се сблъскат с такъв проблем, падат и чакат някой да им помогне. Смехотерапията е нещо, с което сам си помагаш, сам можеш да се справиш, да разчиташ на себе си, да се освободиш от това напрежение и да продължиш напред. През годините и имало много хора, които още щом свърши курса, казваха на Моника, че тя е променила живота им, съдбата им. За пет дни съдбата им се променя на 100%. Това е факт.
  • Кога и къде ще се проведе курсът по смехотерапия в Добрич?
  • Започваме на 16 май. Занятията са пет вечери – от 18 до 21 часа, като те са за рутинна работа със себе си. Провеждат се във фондация „Мирен свят“. След това – в събота и неделя, ще се проведе курсът „Код към подсъзнанието“. Той ще е в същата зала и по същото време. 

Цената на петдневния курс по смехотерапия е 220 лева, а за „Код съм подсъзнанието“ е 120 лева за два дни. Телефонът за записвания е 0899 11 84 50.

  • За кого са предназначени тези курсове, към кого са насочени?
  • Много хора не разбират какво богатство са те самите за себе си. Когато се открият, животът им се подобрява сериозно. Но има и хора, които не се откриват. Всеки има някакво предназначение в живота си. Всеки е дошъл на земята с някаква мисия, нещо да трансформира – за себе си или за поколенията. Нещо, което да помогне този негов род да върви напред и нагоре. Защото има родове, които с една и съща травма продължават и продължават във времето. Днес имах среща с моя приятелка, която се развежда с първия си  съпруг преди години заради това, че той злоупотребява с алкохол. Запознава се с втори мъж, с когото живеят заедно 9 години. Този човек също започва да пие. Попитах я дали баща й е имал същия проблем. Оказа се, че той не само е пиел, но е бил алкохолик. Попитах я дали разбира каква е нейната цел в живота. Още повече, че има дете, затова трябва да прекрати тази карма, която продължава поколения, поколения, поколения. Ако не я преработиш, това ще се отрази и на твоето дете. Пита ме защо синът й не може да се ожени – обясних й, че сигурно има някаква травма, която пречи. Затова първо трябва да излезе от това състояние. Предложих й да дойде на курса, защото има практики, които освобождават от травма. Не е нужно да знаеш каква е тя. Но това нещо може да се преработи от психиката, да се изведе навън, да се освободи енергията и да се използва за по-добро.
  • Т.е. тези курсове са за всички, които се страхуват да обърнат погледа навътре към себе си?
  • Всеки се среща с демони, въпросът е да им каже „Здрасти!“ и Сбогом!“, да не ги чувстваш като враг, като нещо, което може да причини невъзвратим проблем. Психиката на българина е да не разчита на себе си. Масово хората очакват някой да им помогне, все някой им е виновен. А това не е правилният вариант, не е добре за самия човек. Защото по този начин той се потиска, унижава се. Така, както той се държи със себе си, така се държат и останалите. Дори и на държавно ниво е така - отношението на другите държави към България е такова, каквото е нашето към самите нас. Трябва да направим нещо, за да се изправим. Първо човек трябва да започне от себе си.  
c