Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

1450 бежанци от Украйна са в Албена, организират дневни центрове за децата

На територията на ваканционно селище Албена са настанени общо 1450 украински граждани, които са разпределени в три хотела, съобщи директорът „Маркетинг и реклама“ Маргита Тодорова.

„Дали сме на оторизираните институции нашето становище, че сме в състояние да оставим тези бежанци и за през лятото, като силно се надяваме да продължи финансирането“, каза тя.

Една голяма част от бежанците постепенно ще бъдат устроени на работа и по този начин ще се реши проблемът с тяхното  пребиваване.

„Все още обаче нямаме окончателен отговор на нашето предложение да ги оставим. Естествено, че силно се надяваме на  положително решение от страна на правителството“, каза Маргита Тодорова.

Тя очаква следващата седмица да е ясно как ще трябва да реагират туристическите компании и да се реши този въпрос, защото сами  украинци също търсят отговори на въпроса дали могат да останат тук или ще бъдат транспортирани на други места.

За  една голяма част от бежанците езиковата бариера ще е някакъв проблем, но  позициите, които курортът предлага, са такива, които не изискват допълнителна езикова квалификация и голяма комуникация с гостите на български език.

„Вече четвърта година при нас работят украински студенти, които са ангажирани и с обслужване, и в кухните. Бих казала, че нашите клиенти са свикнали, че с тях комуникират не само на български, но и на английски, или руски език“, каза Маргита Тодорова.

За да могат украинските граждани да започнат работа, от "Албена" АД подготвят разкриването на центрове, които децата им да могат да посещават, докато родителите им са на работа.

c