Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

13 май - Международен ден на хумуса

На 13 май се отбелязва Международния ден на хумуса. Идеята е да се популяризира тази полезна храна и да се организират събития по този повод. За първи път Денят на хумуса е отбелязан през 2012 година по инициатива на Бен Ланг и Мириам Йънг в Тел Авив. В последните години този празник е бил отбелязван от стотици хиляди хора, които споделят в социалните си профили снимки от различни краища на света как ядат хумус, пише БГНЕС.

Хумусът е много популярна храна в Близкия изток. Съдържа манган, който се бори със свободните радикали. Съдържа фолиева киселина. Основната съставка е нахутът, който е с високо съдържание на протеини. От друга страна, съдържа тахан, който представлява паста от сусам.

Нахутът не съдържа холестерол и е хит сред вегетарианците. Съдържа Омега 3, желязо, мед, аминокиселини. Консумацията на нахут и хумус дава на организма 52% повече фибри, 13% полиненаситени мазнини и 20% по-малко захари в сравнение с други хора. Подходящ е за диабетици.

Популярни разновидности на хумуса са:

·         „хумус фул“ – хумус, комбиниран с паста от бакла, сварена добре и пюрирана,

·         „хумус масубха“ или „хумус машауша“ – смес от хумус, топъл нахут на зърна и сусамов тахан,

·         „хумус махлута“ – хумус, комбиниран с фул и топли нахутени зърна.

Хумусът се използва и за разядка или гарнитура на много основни ястия, като мезе и като сос към фалафел, израелска салата, пиле на грил и патладжани. Подходящ е за вегетарианци и вегани.

c