Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Младостта и певческият талант завладяха Добрич за 31-ви път

31-вото издание на Европейския поп-рок конкурс „Сарандев” започна тази вечер в залата на Общински младежки дом „Захари Медникаров”. В него участват 53 талантливи изпълнители от България, Украйна, Македония, Узбекистан и Казахстан, както нашата страна ще бъде представена от певци от Добрич, Варна, Пловдив, София, Бургас, Русе, Ямбол, Димитровград, Долни Чифлик, Севлиево, Велико Търново, Карлово, Търговище, Горна Оряховица, Плевен, Шумен.

Официалното откриване започна с музикалния знак на конкурса, чийто автор е Николай Кидиков. Водещите обявиха, че традиционно победителят ще получи статуетка, изработена от Георги Стефанов.

Председател на журито, което ще оценява младите таланти, е Хайгашот Агасян – композитор, инструменталист, поет и певец, автор на популярна музика. В журито България е представена още от Николай Текелиев – журналист, представител на Международния фестивал „Славянски базар”, и Георги Костадинов – носител на Гран при от конкурса „Сарандев” през 2005 година, класирал се на второ място в последното издание на „Гласът на България”.  Изпълнителите ще бъдат оценявани още от Тетяна Апанасенко /Украйна/, Каралъйгаш Абдикаримова /Казахстан/, Мансур Ташматов /Узбекистан/ и Мариян Катаровски /Северна Македония/.

Старт на певческата надпревара даде кметът Йордан Йорданов. В приветствието си той посочи, че тази година е специална за конкурса. От една страна за първа година той се провежда на живо след предните онлайн издания заради пандемията. „Втората причина е много проста – музиката носи мир. Надявам се това да е движещата сила на 31-вото издание на „Сарандев”. Защото имаме нужда от мир,  и то спешно”, каза кметът и пожела успех на участниците.

Тази вечер изпълнителите се представят с песен на роден език, а утре – по избор. За първи път награждаването на лауреатите и гала концертът ще са на открито – на 14 май от 17 часа на сцената на площад „Демокрация“. Гост-изпълнител ще бъде атрактивната Прея.

c