Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Философска работилница в ЧОУ „М. Монтесори“ в Добрич представи книгата на арх. Боян Коларов

Навръх рождения си ден днес, когато празнува 55 години, Боян Коларов, който е архитект от 30 години, представи първата си книга. Тя е философска и е дипломната му работа за обучението му по специалност „Философия на съзнанието и езика“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Книгата “Правото да (си) замълчиш The Right to Remain Silent” беше представена под формата философска работилница с ученици и учители в рамките на проект по програмата “Иновации в действие”. Активен участник в нея е ЧОУ “Мария Монтесори”. Директорът на иновативното училище-домакин на събитието, Надежда Иванова, сподели, че това, което Боян Коларов е направил под формата на книга, е нещо, което съвсем спокойно може да бъде използвано като образователен ресурс. И то не само за ученици от гимназиален етап, но и в прогимназия.

„Двамата считаме, че на децата трябва да започне да се преподава гражданска позиция и поведение още от първи клас.  Щастлива съм, че в рамките на този проект, в който ние участваме, се случва представянето на книгата и философската работилница“, каза Надежда Иванова.

Боян Коларов сподели, че макар от три десетилетия да е архитект, от половин година е дипломиран учител по философия. „Затова реших, че е крайно време, макар още да не съм започнал да учителствам, но не пречи да напиша една книга. Реших, че така сам за себе си мога да подредя мислите си. Написах една книжка „Правото да си замълчиш“, която предполагам, че ще бъде интересна за това защо съществува обществото, как съществува обществото, кои са хората, които се ползват от обществото и кои го ръководят и защо са точно те“, сподели авторът.

На събитието присъства и Люба Томова, художник, автор на корицата. „Правенето на тази корица премина през няколко мои бурни възприемания на текста. Когато я прочетох до края, замълчах, оставих една две седмици без комуникация, и накрая м, казах, че вече зная какво ще бъде. „Благодаря за доверието и че прие предложението и заедно стигнахме до тази визия“, сподели тя.

Арх. Боян Коларов провокира присъстващите за разсъждения върху Нареда на Българския централен революционен комитет, така, както е създаден от Васил Левски и неговите сподвижници.

c