Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Мария Габриел откри в Барселона Срещата на върха на европейските стартъпи

Свързаност, подкрепа за талантите и инвестиции за успешна паневропейска иновационна екосистема

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Барселона Срещата на върха на европейските стартъпи “EU-Startups Summit”. Мащабният двудневен форум събра над 1500 основатели на стартъпи, новатори и инвеститори от цяла Европа за обсъждане на приоритетите, предизвикателствата и новите възможности за европейската иновационна екосистема.

Свидетели сме на нова вълна от високотехнологични иновации, която е с потенциал да промени всеки сектор от икономиката. Съвместно с европейската иновационна общност постигнахме голям успех. Броят на „еднорозите“ в Европа се е увеличил повече от три пъти от 2017 г. насам, като само за 2021г. броят им е удвоен от 44 на 89 спрямо предходната година. В същото време, инвестициите в рисков капитал са се увеличили 10 пъти в периода 2015-2021 г. Сега е моментът Европа да инвестира мащабно в иновации, работи за свързване на местните екосистеми и очертае конкретни инициативи за адресиране на предизвикателствата пред стартъпите. Сътрудничество и нова Европейска програма за иновации ще осигурят лидерство на Европа в областта на иновациите“, заяви българският еврокомисар.

Според Мария Габриел, конкурентните предимства на Европа са водещата роля в науката, силната индустриална база в сектори с физически компонент и резервът от таланти в областта на инженерството. Тя наблегна на инициативите в ресора си в подкрепа на стартъпите и новаторите. Европейската стратегия за университетите за първи път поставя в центъра науката и иновациите. Европейският съвет по иновации и Европейският институт за иновации и технологии работят в синергия, подкрепяйки новаторите и бъдещите технологични шампиони.

Kомисар Габриел сподели основните елементи на визията си за нова европейска програма за иновации. На първо място, това е достъпът до финансиране чрез рисков капитал, за да бъдат подпомогнати компаниите в критичната фаза на растеж. Второ, нужни са нови регулаторни мерки на единния пазар. Трето, необходими са инициативи за обучение и привличане на таланти. Друг важен аспект е намаляване на разликите в постиженията в областта на иновациите между регионите.

„Работим с екипа ми за създаване на Европейска програма за иновации. Тясното сътрудничество с регионите, университетите и индустрията ще позволи да свържем регионалните и местни екосистеми. Това ще подпомогне прилагането на високите технологии за справяне с глобални предизвикателства в области като енергетиката, мобилността, селското стопанство. Само с обединени усилия и подходяща среда за подкрепа на стартъпите, те ще развиват своите продукти и услуги в Европа, ще създават работни места и привличат таланти. Европа - лидер в иновациите и привлекателно място за таланти - това е нашата амбиция“, заключи Мария Габриел.

c