Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Граждани, обединени в кризите: дискусия в Добрич

Деветнадесета конференция, организирана от БТА в рамките на инициативата ѝ „Български гласове за Европа“

Българска телеграфна агенция /БТА/ организира днес, 11 май, от 10 часа в пресклуба на БТА в Добрич конференция на тема „Граждани, обединени в кризите“. Събитието е в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент.
Конференцията ще открият евродепутатът Цветелина Пенкова, кметът на Добрич Йордан Йорданов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.
През изминалите две години пандемията и войната в Украйна предизвикаха нуждата от бърза реакция на властите в България и Европейския съюз и извадиха на показ важната роля на неправителствения сектор. Неправителствените организации и активните, социално отговорни граждани бяха и още са там, където държавата и общините често изнемогват.
По време на конференцията ще бъдат дискутирани европейските политики в подкрепа на НПО сектора, предизвикателствата, пред които той е изправен, както и ролята на институциите в изграждането на сплотено и активно гражданско общество. Акцент ще бъдат усилията на неправителствените организации да смекчат последиците от кризите вследствие на пандемията и войната в Украйна.
В дискусията ще се включат представители на местната власт, НПО сектора и Областен информационен център, граждани с активна позиция и заслуга за развитието на гражданското общество в областта, доброволци, педагози, ученици и други.
Дискусията за гражданското общество се организира в рамките на инициативата на БТА „Български гласове за Европа“, част от Конференцията за бъдещето на Европа. Гражданите на Европа, включително и от България, имат възможност да изразят пряко представите си в какъв Европейски съюз искат да живеят чрез граждански панели, дебати в съответните страни и пряко на многоезична платформа.
С инициативата си "Български гласове за Европа", подкрепена от Европейския парламент, Българската телеграфна агенция има амбицията да даде глас на българските граждани в тези дебати, като събере колкото се може повече идеи и мнения на хора от цяла България как трябва да се промени ЕС, за да отговори на бъдещите предизвикателства.

c