Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Директорът на БТА: Кризите са неизменна част от живота и трябва да сме винаги подготвени

Конференция на тема „Граждани, обединени в кризите“ бе организирана в пресклуба на Българската телеграфна агенция в Добрич. Събитието е в рамките на инициативата „Български гласове за Европа“, която Агенцията изпълнява с подкрепата на Европейския парламент. Дискусията засегна европейските политики в помощ на гражданското общество, ролята на държавата и общините, спонтанните граждански инициативи, възможностите за по-ефективна съвместна работа между институциите и неправителствения сектор.   

„Кризите са неизменна част от живота и затова се иска непрестанна подготвеност. Това е единственото решение като отговор на всяка криза. Европа през последните години е от криза в криза – вече забравихме бежанците от Близкия Изток и постоянния поток от емигранти от Африка, защото дойде Ковид. Сега като че ли мерките за Ковид са забравени заради войната в Украйна. Започна енергийната криза и инфлацията и е време да се запитаме, както Светите братя Кирил и Методий, как да намерим просветление и да започнем да четем безпогрешно знаците, които ни дава Господ“, посочи в онлайн обръщение към присъстващите генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Той допълни, че плановете срещу кризите в Европейския съюз трябва да бъдат част от постоянните планове на Съюза, а не в отделни стратегии. По думите му България имаше десетки такива стратегии, в които се обясняваше какво трябва да се прави при криза от пандемия, както и ЕС непрекъснато произвежда извънредни планове за отговори на кризи, както сега прави при енергийната криза, вместо наистина да има постоянен план за това.

В конференцията взе онлайн участие и евродепутатът Цветелина Пенкова. Според нея Ковид кризата извади на преден план необходимостта от подобрения на социалния модел в Европейския съюз. „Ясно се видяха проблемите в по-слабо развитите региони, които са лишени от ефективни системи за социални грижи. В началото на годината в Комисията по регионално развитие в Европейския парламент започнахме работа по доклад за създаване на Европейски план за действие, който да стимулира социалната икономика. В него попадат всички неправителствени организация, малки и микропредприятия, които предоставят социални грижи и услуги“, заяви тя.

Според нея са необходими по-големи инвестиции в социалния капитал на България и по-големи стимули за специализираните социално-икономически инициативи и предприятия, които предоставят преквалифициране и повишаване на квалификацията на своите служители.

„Политиците през последните години не си дават сметка колко е важно да разчитат на НПО и гражданската активност. Няма да скрия разочарованието си, че във времето назад много от тях са се държали като хора, които знаят и разбират от всичко. Аз категорично не съм съгласен, важно е за политиците да слушат експертите и гражданите, за да направят нужния баланс и тогава да вземат решения“, изтъкна кметът на Добрич Йордан Йорданов.

„През последните месеци се сблъскахме с много сериозни кризи. Област Добрич е най-близо до румънската граница и до войната. Какво се случи – търсихме държавата за помощ, за правила, по какъв начин да действаме с бежанците, но до ден днешен нямаме такива насоки. Благодарение на различни НПО, на активни граждани, добри хора, които поеха инициативата и заедно с Общината си подадохме ръка, БЧК, с общи усилия успяхме да решим на първо време проблемите на украинските граждани“, посочи Йорданов.

Кметът припомни, че добричкото социално предприятие „Чудната градина“ е първото социално предприятие, регистрирано в МТСП.

c