Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Честваме Светите апостоли на просвещението Кирил и Методий

На 11 май почитаме Св. св. Кирил и Методий, създатели на славянската азбука. Денят се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.

Празникът бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на този ден. Тогава възниква и идеята за празничен химн, който през 1892 г. Стоян Михайловски написва в Русе. Така се появява текстът на  „Върви народе възродени”, а през май 1901 г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката.

Св. св. Кирил и Методий са двамата братя автори на българската (славянската) азбука, те са богослови, родени в Солун, Византийска империя, през IX век, които развиват своята мисионерска дейност като проповедници на християнството на християнската култура и чрез писменността в България, сред южните славянски народи, както и сред други народи.

За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени славянските апостоли. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица – първата азбука, която първоначално служи за писменост на старославянския език, а кирилицата (по името на Св. Кирил) е създадена на базата на техните усилия, чрез базиране на българската азбука на графичността на гръцката писменост.

Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език, придобил популярност като староцърковнославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

c