Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Камерният оркестър на Добрич с концерт в НДК на Софийски музикални седмици '22

Български камерен оркестър – Добрич с диригент Арто Чифчиян ще изнесе концерт на 9 юни в зала №9 на Националния дворец на културата . Добричкият състав ще изпълни творби на С. Барбър, Б Карадимчев и А. Вивалди. Проявата е част от Международния Фестивал „Софийски музикални седмици“.

В секция „Преглед на българските оркестри“ на този престижен музикален форум добричкият оркестър е поканен да представи своя програма. Фестивалът има за цел да представя пред българската публика избрани образци от  световното и българското музикално творчество и изпълнителско изкуство на най-високо равнище. Форумът се разширява след международно признание и приемането му през 1982 г. в Асоциацията на европейските фестивали за музика, театър и балет, в която членуват най-значимите фестивали от цяла Европа.

Във фестивалната вечер на 9 юни Български камерен оркестър – Добрич ще представи:

  • "Адажио" от Самюел Барбър
  • "Пасакалия из Бароков концерт" от Борис Карадимчев
  • "Годишните времена" на Антонио Вивалди

За Годишните времена на Вивалди е поканена за солист известната цигуларка Калина Христова. Тя е е концертмайстор на Софийската филхармония повече от 15 години и е доказан професионалист  с ярка индивидуалност. Опит в ансамбловото музициране получава и като концертмайстор на Камерен оркестър „Орфей”. По покана на Филхармония „Канзай” участва като солист в нейни концерти през 2005 г. Изнася рецитали в Осака, Киото и Нара. Участва като солист и камерен изпълнител и в най-престижните български фестивали.

Любопитен факт е, че партитурата на Пасакалия из Бароков концерт на Борис Карадимчев е лично подарена от автора на диригента Арто Чифчиян в знак на признание за неговите качества като диригент.

Трите произведения ще бъдат изпълнени и пред добричка публика по време на концерта на БКО-Добрич на 7 юни в Огледална зала „Нели Божкова

източник: пресцентър на Община Добрич

c