Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

95% от есенниците в област Добрич са в добро и много добро състояние

Към настоящия момент състоянието на есенниците в област Добрич е преобладаващо добро и много добро. И при двете култури - пшеница и ечемик,  в много добро състояние са 40% от наблюдаваните площи,  в добро – 55% и в средно – 5%. Това съобщиха от Министерството на земеделието за Про Нюз Добрич.

Фитосанитарното състояние на есенниците се определя като добро. Като цяло посевите са чисти от плевели, полетата са третирани с хербициди. При отделни посеви се наблюдава поява на някои от основните вредители при  житните култури, които са под прага на икономическа вредност. Земеделските стопани следва да наблюдават посевите и да следят за прага на икономическа вредност, като контролът следва да бъде съобразен с добрите растителнозащитни практики.              

Към момента зимната маслодайна рапица е в добро състояние, фазата на развитие е „начало на цъфтеж” и „масов цъфтеж”. Полетата в голямата си част са чисти от плевели и не се наблюдават болести от фитопатогенен характер.

По данни на ОД „Земеделие“ в Добрич, засетите есенници в областта общо са в размер на 1 332 750 дка, като от тях 1 201 600 дка са засети с пшеница, 59 640 дка с ечемик и 71 510 дка с рапица.

Пролетната сеитба в област Добрич все още не е приключила. Към момента с царевица за зърно са засети 817 570 декара, а със слънчоглед – 905 830 декара.

Вижте още в сайта AgroDobrich

c