Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

10 май – Ден на физическата активност

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото „Движението – това е здраве“. Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-ата Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни, страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Физическа активност не означава само и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – разходки, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез замяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

Особено обезпокоително е, че в глобален аспект се наблюдава все по-голям спад в нивото на физическата активност и подготовка на децата в училищна възраст. Затова са необходими повече инициативи, напомнящи, че за осигуряване здравословното развитие на подрастващите, те се нуждаят от ежедневна физическа активност с продължителност поне 60 минути. Редовната физическа активност – 5 пъти седмично по най-малко 30 минути, е препоръчителна и за възрастните хора, тъй като подобрява функционалното състояние и качеството им на живот.

c