Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Цената на хляба в област Добрич може да се вдигне с 10-20%, ако няма компенсации за тока

„Правим всичко възможно да няма шоково поскъпване на хляба. Не е необходимо хората да се плашат, дано да има и добри управленски решения. Никой в България няма да остане без хляб“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

Повишение на цената на хляба обаче със сигурност ще има. Сегашната ситуация на неяснота за доставките на газ ще се отрази най-вече на големите индустриални производители, защото те работят изцяло със синьото гориво. В област Добрич това са „Савимекс“ и „Добруджански хляб“. Голям производител е и хлебозаводът в Каварна, но той ползва газ от собствен източник. Малките производители са почти изцяло на ток, казва Няголов.

Той посочи, че за март месец е получена компенсация за електроенергията, макар и малка. „При мартенска сметка от 6 000 лв. моята компенсация беше е 700 лв. Тя е по-малка от предишните компенсации, които бяха в размер на 1200-1300 лв., но все пак е нещо. Казват, че за април няма да има компенсация. След като получим априлските сметки и видим, че няма такава, ще се вдигне и цената на хляба“, коментира производителят.

„Лошото е, че всеки ден цената на ел. енергията на борсата се мени. Към момента вече цената за мегават минава 700 лв., така че е много трудно да се прогнозира“, добави Няголов.

По думите му хлябът може да поскъпне с 10-20%.

„Освен това цената на горивото всеки ден расте, а за нас това е важно, защото ние разнасяме хляб ежедневно. В нашата област има села с малко жители, но ние трябва да им занесем хляб, не можем да ги оставим. И горивото се оказа фактор, който вече не може да се заобикаля. Едно беше при цена 2 лева на горивото, но сега тя надхвърля 3 лева“, изтъкна Няголов.

Той припомни, че цената на хляба не е вдигана от три месеца. Неговият хляб на едро струва 1.30 лв. за тип масов и 1.40 лв. за ръчен за 650 гр. „Има хлебари и с по-ниски цени. Ние, по-малките производители сме свикнали с по-малки печалби и повече собствен труд. Повишение на цената ще се наложи, но никой няма да остане без хляб“, добави той.

c