Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Елена от най-четящото семейство в Добрич: Ароматът на книга е несравним с телевизор

„За нас това признание беше абсолютно неочаквано и беше една невероятна чест. Чувала съм за най-четящ клас, за най-четящо училище, но никога не съм си представяла, че има номинация за най-четящо семейство. Много съм щастлива от факта, че точно нас номинираха”. Това сподели за Про Нюз Добрич Елена Щерева от Добрич. Семейство Щереви - Вивиан, Преслава, Елена и Ясен, бе отличено за най-четящо семейство за 2021 година от Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич по време на Маратона на четенето, който се проведе по повод Световния ден на книгата и авторското право.

Елена разказа, че децата й са най-щастливи от отличието. По думите й те са много емоционални и Вивиан, която е на 7 години и половина, дори нарисувала картички по сюжети от книги, които е подарила на библиотеката, разказала за отличието на всичките си приятели. „Това е много голям приз за нас”, посочи добричлийката. 

Елена е начален учител в частно училище във Варна, а съпругът и Ясен Щерев е хотелиер, преди две години награден за най-добър мениджър на Балканския полуостров. Вивиан е ученичка в СУ „П. Р. Славейков”, а Преслава, който е на 14 години и половина, е възпитаничка ва Езикова гимназия „Гео Милев”.

Колкото и странно да звучи, на двете си деца чета от момента, в който видях двете черти, сподели Елена. Тя обясни: „За много хора е много странно, но един мъдър човек е казал, че възпитанието на едно дете започва тогава, когато видим положителен тест за бременност. Така че аз чета от съвсем ранна бременност и на двете си дъщери”. Добричлийката смята, че започнала толкова рано, защото е изключително четящ човек, в дома им има две библиотеки. Започва да привлича към книгите голямата си дъщеря още докато е малка. Тя е на две-три години когато започва да й купува мънички книжки с твърди корици и листи с оглед на това, че могат лесно да се скъсат. Преслава започва да чете на 6 години и половина, а Вивиан – на 5 години и половина.

Елена разказа, че са редовни читатели на библиотеката, защото много често съвременната детска литература, която купува, не е с подходящо съдържание и не всеки жанр е интересен за малката й дъщеря. Посещава заедно с момичетата си Детския отдел, тъй като и тя като учител много се интересува от детска литература. „Вземам книги главно с идеята да видя до каква степен ще докоснат детето ми, до каква степен ще й харесат и след това се купуват и стават част от нашата библиотека”, обясни добричлийката.

Елена сподели, че възпитанието на любов към книгите у учениците й е дело, с което се е заела още от първия ден, в който е станала учител. Имат група във Фейсбук – „Нито ден без книжки”, която е много голяма. В нея членуват почти всички. Още в началото възпитаниците й се сдобиват с карти за библиотеката, подаряват си книжки за Коледа, канят автори на книги, за да направят презентации. „За мен любовта към книгата е едно много голямо израстване за всяко едно от децата. Защото се водя от максимата, че четящите днес деца ще пораснат утре мъдри възрастни хора, които ще управляват гледащите телевизия”. В семейство Щереви за празници задължително се подаряват книги.

Добричлийката сподели, че чете главно детска литература с насоченост към възпитанието, детската психология, как да разговаряме с децата, как да се разбираме и да бъде приятели с тях, но същевременно да бъдем техни родители. Вивиан обожава „Пипи Дългото чорапче”, „Зайчето Питър”, съвременните автори като Албена Войнова и други, издали наскоро книжки, „Феите”, почти всички книжки на издателствата „Фют” и „Пан”, Ран Босилек и Ангел Каралийчев. Литературата, която чете Преслава, е изключителна разнородна, може би защото е тийнейджър, който все още не открил себе си, сподели майка й. Момичето обича психология, Стивън Кинг и художествена литература, като един от любимите й автори е Ребека Рейзин. Явор пък чете само научна литература, понякога се заслушва в детските книги, които Елена и дъщерите й четат вечер.

„Ние сме изключително големи фенове на библиотеката, посещаваме я може би два или три пъти седмично. В момента, в който се прочете книгата, тя се връща и се взема нова”, разказа началният учител.

„Имаме нужда да загасим телевизорите си в къщи и да отворим сърцата си за това, което се случва около нас. Да приемаме само положителната енергия, да виждаме добротата в хората отсреща. И да четем много, много книги. Със сигурност ароматът на една книга, която държим в ръцете си, не може да се сравни с дистанционното и телевизора”, каза в заключение Елена.

c