Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

8 май - Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

На 8 май всяка година милиони хора по света честват Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Датата не е избрана случайно - на този ден преди 194 години е роден големият швейцарски хуманист Анри Дюнан – основоположникът на Червенокръсткото движение.

Той предлага да се създаде международна организация, която да помага на жертвите от войните. Управляващи, влиятелни за времето си личности, като Виктор Юго, Чарлз Дикенс, Флорънс Нейтингейл, и известни журналисти проявяват огромен интерес към плана му. През февруари 1860 година Женевското дружество за обществено благоденствие - състоящо се от най-видните женевски граждани, се заема да осъществи плана на Дюнан. Дружеството създава комитет от петима души. Той призовава да се започне кампания в подкрепа на европейски правителства за организиране на международна конференция, която да обедини усилията на отделните национални групи за оказване на помощ.

На 26 октомври 1863 г. в Женева се срещат тридесет и девет делегати от шестнадесет страни. Те изработват договор, който да гарантира неутралитета на тези, които оказват помощ и приемат за знаме емблемата червен кръст на бял фон, подобно на  швейцарското знаме.

Така фактически се създава Международния комитет на червения кръст.

Идеите на Дюнан за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са живи и днес на фона на безпрецедентната глобална криза и са фундамента, върху който реализират дейността си 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

Българският Червен кръст вече 144 години изпълнява своя хуманитарен мандат и своята спомагателна роля в помощ на държавата, закриля и подпомага уязвими групи граждани, като опазва тяхното достойнство. И в това трудно за целия свят време за пореден път БЧК с изключителна отговорност се изправи пред лицето на болката и страданието с цялата си мощ, мобилизирайки целия си ресурс – човешки и материален.

Българският Червен кръст откри Национална благотворителна кампания в помощ на пострадалите от войната в Украйна. 2500 доброволци и служители на БЧК са заети в кампанията.

Всеки желаещ може да направи онлайн дарение и да изпрати SMS на номер 1466 (цена 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Банкова сметка в лева:

БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG23UNCR76301077778563

UNCRBGSF  (За пострадалите от конфликта в Украйна)

Продължава и кампанията за набиране на материални дарения.

c