Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Танцова формация „Каприз” от Тервел – 20 години дисциплина, трудолюбие, отдаденост

20 години от създаването си навършва Танцова формация „Каприз” към Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц” в Тервел. Неин ръководител и Живка Ненова. Тя е завършила Националната спортна академия в София. Основната й работа е  учител по физическо възпитание в СУ „Йордан Йовков” в Тервел. Съвсем наскоро красивите й възпитанички участваха в поредното си състезание – Фестивала по мажоретни дисциплини „Търновска перла”, където завоюваха 10 награди.

Г-жо Ненова, бихте ли представили ТФ „Каприз” – какви деца са нейните възпитаници, с какви танци, освен с мажоретни, с които е известна, се занимавате?

Децата във ТФ „Каприз” са разпределени по възрастови групи. Най-малките са Бейби кадет и са в детска градина – от 4 до 6-годишни. В момента дори имаме такава нова група, която е от около 25 малки дечица. Следващата група е от от 7-8 до 12-годишни деца, след тях са на възраст 12-15 години. Най-голямата ни възрастова група са Гранд сеньорите, които са от 19 години докато могат да се занимават. 

Ние работим и други танци, не само мажоретни. Изучаваме и съвременни, и характерни танци. Явявали сме се и на такива конкурси, децата също много добре се справят с това изкуство. Но по-силната ни страна са мажоретните танци. С тях излизаме на състезания и в чужбина, участвали сме и на европейски, и на световни първенства. По принцип ФК „Каприз” е член на Българската мажоретна асоциация и на Европейската мажоретна асоциация. През последните три години, като всички, никъде не сме излизали заради пандемията. На скоро започнахме да участваме в състезания и фестивали в България.

Как подбирате децата? Правите ли кастинг или всяко дете, което има желание, може да се запише в ТФ „Каприз”?

Ние сме малък град и не можем много да подбираме децата. Кастинг не правим. По принцип който дойде той идва със силно желание да се учи да танцува. Ако на някое дете му се стори, че не може да се справи, нещо му е трудно, то само напуска.

Защо решихте преди 20 години в един неголям град, какъвто е Тервел, да заложите основно на мажоретните танци, които не са чак толкова популярни?

Живка Ненова

Дори когато ние започнахме те наистина не бяха популярни в България в този вид, в който са сега. Имаше ги, но в стил градски мажоретки, под съпровод на духова музика, и то основно в по-големите градове. Сега вече стават като сторт. Дори у нас се учреди Български чирлидинг съюз. Последният фестивал, в който участвахме – „Търновска перла”, е организиран от клуб „Астрея”, който е член на този съюз, и Община Велико Търново. Състезанието беше в различни дисциплини и бе първото в България.

А решихме преди 20 години да заложим на мажоретните танци просто защото ни харесаха. Още повече, че се харесаха и на самите деца тогава, които днес вече са майки. Стана един много хубав състав, станахме член на Българската мажоретна асоциация. Председателката й Русалия Петрова от Добрич заложи на нас, прояви вяра в нас и заедно с нея отидохме на първото Европейско първенство в Пореч, Хърватия. Това е някъде преди 15 години.

Как работите с децата, на какво държите? Кои са качествата, които възпитавате у тях и които водят да успехите?

На първо място е желанието на децата да се занимават с това, любовта към танца. Това ги води в залата. От там нататък – дисциплина, трудолюбие, отдаденост. Това са качествата, които трябва да притежават и да проявяват, за да имаме успехи.

Фестивалът „Търновска перла” бе организиран от две възпитанички на ТФ „Каприз” - Виктория Петкова и Габриела Иванова. Какво чувство изпитвате от това, че Ваши ученички продължават са се занимават с мажоратни танци, а дори и организираха такова състезание?

Тези две момичета аз страшно много ги обичам, уважавам, защото те 20 години са плътно до мен, от мънички, от детската градина. Докато напуснаха града – вече на 19, 20 години, те бяха и мои помощник-треньори. Сега вече имам едно друго момиче, което е до мен – Ивона Няголова. Когато отидох на фестивала бях изпълнена с гордост от това, че тези две момичета са мои възпитанички и сега продължават да правят това, което са научили от мен. Почувствах се горда още повече от това, че отивайки в един град, който е по-голям от Тервел, никого не познават, никой не ги познава, са успели да пробият, да спечелят доверието на хората, които са им подали ръка да правят всичко това. Изпитах голямо удовлетворение.

Как ще отбележите 20-годишнината от създаването на ТФ „Каприз”?

След фестивала „Търновска перла” започваме усилено да се готвим за нашия годишен концерт, с който ще отбележим годишнината. Планирали сме го за 23 юни. По принцип всяка година ние завършваме нашата учебно-тренировъчна работа с един такъв голям концерт. В него ще участват всички деца - от Бейби кадет до Гранд сеньори. Смятам да поканя и бивши танцьорки.

Обаждат ли Ви се Ваши бивши възпитанички когато се приберат в Тервел и какво Ви носи това?

Разбира се, търсят ме, обаждат се. Доволна съм, приятно ми става. Защото вероятно на всеки съм дала по нещо. Имам едно момиче, което беше солистка, сега вече е на 24 години, живее в Германия. До миналата година тя си идваше в Тервел, за да участва в нашите концерти.

Фото-галерия → на стр. 2

c