Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Празнуваме Гергьовден и Деня на Българската армия

На Гергьовден честваме Свети Георги Победоносец. 6 май е обявен за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Отбелязва се и като Празник на овчаря.

На този ден Българската православна църква чества деня на Св. Георги – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 година при управлението на римския император Диоклециан. Светията е един от най-почитаните мъченици за Христовата вяра. Той е почитан и от източните, и от западните християнски църкви, а също така и в Исляма. По времето на император Диоклециан той е войник в Римската империя. Обезсмъртен след чудото с убиването на ламята, той е покровител на редица държави и градове.

Мощите на свети Георги са погребани в палестинския град Лида (дн. Лод, Израел). Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник. На иконите Св. Георги Победоносец е изобразяван винаги на кон, а в краката му лежи убития от него змей.

Денят на храбростта започва да се чества в Българската армия още с нейното създаване. Празникът се отбелязва на 6 май, но е официално учреден на 9 януари 1880 г. от княз Александър I Батенберг. По-рано, на 1 януари е учреден и военният орден за храброст – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле.

През 1946 г. комунистическото управление прекъсва традицията на празника, обявявайки го само за „Ден на пастира“. Традицията е възстановена на 27 януари 1993 г. с постановление № 15 на Министерския съвет.

Гергьовден е имен ден на хората с имената Георги, Генчо, Гергана, Гергина, Гинка, Ганка, Ганя, Ганчо, Георгия, Габриела, Габриел и производните им – над 230 000 българи празнуват днес.

c