Водещи новини Общество

На Гергьовден малки и големи се теглят и люлеят за здраве в Добрич

Спазвайки традицията – на Светъл ден Гергьовден, още в празничното утро – малки и големи, жители и гости на Добрич влязоха в Етнографската къща. Според фолклорната традиция – с добруджанско гостоприемство, музейните специалисти посрещаха идващите с китка здравец от Гергьовската църковна служба.

Малки и големи се люлеят на окичена с цветя гергьовска люлка и се теглят за здраве и късмет на автентичния над 100-годишен кантар.

Люлките на Гергьовден се окичват със зеленина, защото се е вярвало, че древната сила на растенията ще се възпроизведе и върху човека и ще го дари с много здраве и късмет. Вярва се, че силата на природата, на зеленината ще се пренесе и върху човека, и колкото по-силно се залюлееш, толкова по-близо ще се докоснеш до слънцето и неговите дарове, сподели етнографът Лена Кирилова.

В Добруджа християнският светец Георги – покровител на стадата и овчарите, е особено почитан, а празникът в негова чест, отбелязван на 6 май, се отличава с изключително богата обредност. Гергьовден бележи началото на новата селскостопанска година. Когато всичко се събужда за нов живот и започва великото тайнство на пролетта, у човека отново се ражда надеждата за щедрост на земята, за здраве и берекет, за обич и честити дни, посочва етнографът.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.