Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Краевед: През 70-те години властите искали да съборят храм „Св. Георги“ в Добрич

Храм „Св. Георги“ в Добрич отбелязва храмов празник. На Гергьовден много добричлии посещават най-старата православна църква в града, за да запалят свещичка за здраве.

Книгата „Храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“ град Добрич като религиозен и духовен център“ разказва за историята на добричката църква. Автори са добруджанският краевед и общественик Георги Казанджиев и свещеник Веселин Василев, а трудът им видя бял свят в началото на тази година, с помощта на Община Добрич. Предстои премиера на книгата, която ще бъде организирана от Регионална библиотека „Дора Габе“. Очаква се изданието да бъде представено от полковника от резерва Севастиян Добрев.

„За основа на книгата послужи дипломната работа на свещеник Веселин Василев, която бе доразработена и разширена. Отне ми много време, около шест месеца, заради оскъдните материали, които са останали за храма. Причината е, че в 1940 година, при оттеглянето си, румънските власти са взели със себе си целите архиви на двете добрички църкви – „Св. Георги“ и „Св. Троица“, обясни Казанджиев за Про Нюз Добрич.

Известният краевед е написал досега книги за всички църкви в Добрич, за още три храма в областта, за манастира „Св Илия“ край с. Александрия, която е издавана два пъти, и за манастира „Света Марина“ край село Ботево, която вече има трето издание. Той е автор и на множество други документални книги.

За храм „Св. Георги“ Казанджиев търсил информация в Митрополията, а темата го отвела чак в Констанца и Букурещ. По думите му има доста материали, публикувани преди 9 септември за църквата, но те не са налични в добричката регионална библиотека. Открил информационни извори във варненската библиотека и в Националната библиотека „Кирил и Методий“.

„През 70-те години на миналия век властите са имали намерение да съборят църквата „Св. Георги“, казва Казанджиев. Причината - храмът нямал добър изглед към централната улица и излаз на нея, а пък имало и уж спорове за дворни места, което според Казанджиев не е вярно. С намесата на тогавашния Варненския и Преславски митрополит д-р Йосиф събарянето е осуетено. Духовникът е управлявал митрополията няколко десетилетия, до 1988 година, ползвал се е с голям авторитет, а Казанджиев му е посветил свое изследване.

Храмът „Свети великомъченик Георги Победоносец“ е издигнат 19 век, благодарение с даренията на родолюбиви българи. Сред хората, дарили средства за издигането на олтара, е и Иван Хадживълков. Окончателно църквата е завършена през 1843 година, но по време на Кримската война от 1853-1856 година е опожарена. Реставрацията на „Свети Георги“ е завършена до 1864 година. В книгата си Казанджиев разказва, че сегашната сграда е четвъртата строена на това място, след няколко опожарявания.

Предполага се, че храмът е дело на неизвестни майстори, които принадлежат или поне са запознати с школата на прочутия български майстор Колю Фичето. Смята се, че преддверието на храма е издигнато допълнително в по-късен период.

Стенописите са изработени от представителя на Дебърската живописна школа Козма Блаженов, чието дело е и резбованият иконостас. А иконите са рисувани от известните по онова време зографи – Недко Тодорович от Жеравна, Хараламби Тодоров от Пирдоп и Николай Василев от Шумен. Църквата е изографисана в 1889 година при митрополит Симеон, след което е и осветена от него.

Църквата Свети Георги в Добрич е претърпяла няколко частични реставрации през годините, като последната е през 2000 година, когато са възстановени четири икони.

Днес във вътрешността на храма, издигнат в чест на Свети Георги, могат да се видят невероятно красиви стенописи, както и прецизно изработени икони. Църквата има два входа, но само единият е отворен постоянно. Другата порта се отваря единствено, когато има големи празници.

Сградата е недвижима културна ценност.

c