Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

С богата програма СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Добрич чества 150 години от създаването си

С множество инициативи СУ „Свети свети Кирил и Методий” в Добрич чества патронния си празник. Те се реализират съвместно с Община Добрич и са посветени на 150-тата годишнина от създаването на класното училище в Добрич през 1872 година и на всички с принос за утвърждаването и развитието на учебното заведение.

Проявите по повод годишнината започнаха още през април. На всички служители, на председателите на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, на директорите на детските градини и на училищата в града, както и на официални лица, партньори и приятели бяха предоставени юбилейна папка и вестник. В центъра на Добрич е монтиран юбилеен билборд, експонирани са 7 двустранни пана за историята на училището и на образователното дело в града. Предстои да бъде монтирано и училищно табло.

До 10 май в училищния YouTube канал ще бъде публикуван кратък филм за историята на СУ „Свети свети Кирил и Методий”. До същата дата в училището ще се проведат уроци по музика от Славея на Добруджа Галина Дурмушлийска, която е негова възпитаничка. На 10 май в центъра на Добрич от 18 часа ще се състои празничен концерт. В него ще участват изпълнители на Студиото за поп и рок певци „Сарандев”, ученици на СУ „Свети свети Кирил и Методий”,  Георги Христов от „България търси талант“, Галина Дурмушлийска, детската формация на ансамбъл „Добруджа“ и други.

Проявите в деня на патронния празник – 11 май, ще започнат в 9.45 часа, когато тържествено ще бъде открита възпоменателна плоча за Йосиф Стоенчев и за 150-тата годишнина на училището. Възпоменателната плоча е поставена на южната фасада на сградата на учебното заведение. От 10 часа ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на класното училище в Добрич, създадено от Йосиф Стоенчев, в Храм „Света Троица”. В 10.25 часа ще започне празнично шествие начело в Духовия оркестър на Добрич. То ще е от зала „Добрич” до паметника на светите братя Кирил и Методий. След това в ресторант „Албена” ще се състои тържествен коктейл.

Изпращането на зрелостниците на СУ „Свети Свети Кирил и Методий” ще е на 13 май от 17.45 часа в двора на училището. На 24 май учебното заведение ще се включи в градското празнично шествие. Същия ден от 10.30 негови възпитаници ще осъществят „Караул на паметта” до паметника на Кирил и Методий. Абитуриентският бал на завършващите ще е на 24 май в ресторант „Чифлика”.  

c