Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Почитатели и ученици на Дияна Боева се събраха на премиерата на двата романа на авторката в Добрич

Добричката авторка Дияна Боева представи романите си „Писма за оригами“ (2016) и „Невинни“ (2020), на премиера, организирана от издателство „Ерго“ – София, и Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич. Книгите представи доц. д-р Христо Боев. Събитието бе и със специалното участие на абитуриенти от випуск 2021-2022 г. на Езикова гимназия „Гео Милев“ – Добрич. Музикалните изпълнения на Неда Александрова и Живко Желев допринесоха за хубавата атмосфера на литературния празник.

Директорът на библиотеката Теодора Денкова благодари на творческия тандем, че са избрали библиотеката за премиера на двете книги и поздрави публиката от много млади хора, преподаватели, читатели, почитатели на творческия талант на Дияна Боева.

Нестандартното представяне под формата на интервю, заинтригува публиката. За съвременните и майсторски написани социални романи, добре допълващите се епохи на 50-те, 80-те и 90-те години на миналия век, забележителните герои в пространство на потисничество, морални и неизкушени от „тъмната страна“, говори  доц. д-р Христо Боев.

Кратки откъси от представените книги прочетоха ученици на Дияна Боева, която е преподавател по български език и литература в Езикова гимназия „Гео Милев“, възможност за гостите да усетят духа на романите. В четенето се включи и дъщерята на Дияна и Христо Боеви – Мария, след което авторката раздаде автографи на многобройните си почитатели.

Дияна Боева е родена в Добрич. Завършила е българска филология. Преподава български език и литература, редактира класическа и съвременна европейска проза. Публикува текстове в различни всекидневници, както и в литературни издания и сборници. Автор е на романите "Писма за оригами" (2016) и "Невинни" (2020). Води курсове по творческо писане, включително и във виртуални платформи. През 2020 г. нейният проект Творческа лаборатория: "Текстът Георги Марков" печели първа награда в конкурс на УчИ-БАН и МОН.

Източник: Регионална библиотека „Дора Габе“

c