Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Почина видният акушер-гинеколог и бивш зам.-кмет на Добрич д-р Иван Аврамов

На 90-годишна възраст е починал д-р Иван Аврамов. Виден акушер-гинеколог, който е помогнал на много българки и либийки да станат майки. Заместник-кмет в община Добрич по култура, образование и здравеопазване в годините след демократичните промени. Автор на 14 книги.

Роден през 1932 г. в Първомай в семейство на свещеник, с детство, юношество и младост прекарани в Пловдив, където завършва медицина. Макар и отличник, на разпределението, проявява невероятния си твърд характер: сам пожелава далечна и непозната Добруджа, където няколко години всеотдайно е се грижи за хората от 11 села, вкл. родилен дом и здравен пункт в МТС. Обикаля ги една двуколка, в която е впрегнат… сляп кон. После си купува моторче. Ремонтира службата, облагородява двора й, изражда бебета – и денем, и нощем, и в жеги, и в люти снежни виелици и кучешки студ. Всичко това е описал в може би най-вълнуващата и увлекателната си книга “С дъх на сполука”.

Д-р Иван Аврамов като млад лекар работи в околия Генерал Тошево, селата Спасово и Преселенци. По-късно е завеждащ АГ отделение в Генерал Тошево и пръв инспектор по майчино и детско здравеопазване на окръг Толбухин, като със смелите си действия неколкократно намалява детската смъртност.

Той разкрива първата детска ясла в окръга и е организатор при създаване на мрежа от детски млечни кухни и сезонни детски ясли.

При разкриването на варненския Медицински Университет, след спечелен конкурс, е назначен за асистент в Катедра “АГ”.  Защитава кандидатска дисертация, След което отива в Плевен, да помага на авторитетния професор Иван Славов, негов приятел още от Пловдив. Работи и отново в Добрич, и пак – във Варна. Участва в международни конгреси, където изнася доклади на френски език. Работи почти 3 години в Либия.

След настъпването на промените става зам.-кмет на Добрич. Напуска поста само след година, макар мандатът му да е 4-годишен.

вакантно място, освен отдалеченото на 70 клм турско село Телериг. Само след година новата здравна система го превръща в ОПЛ. Общината продава линейката, съкращава щатните бройки на шофьора и санитарката. И вече възрастният лекар сам цепи дървата и пали печката, преглежда деца и възрастни, поставя инжекции, прави ЕКГ. При тези тежки условия упоритият медик работи цели 5 години.  

След нови 5 години, вече зав. АГ-кабинет в ДКЦ – Добрич, се връща във Варна. Тук работи още няколко лета в здравни пунктове на различни хотели по “Златни пясъци”.

След пенсиониране се отдава на книжовна дейност. Издал е 14 белетристични книги. Член е на българската секция на международния съюз на лекарите - писатели със седалище гр. Париж.

Погребението ще е на 8 май 2022 г. /неделя/.

Поклонението ще се състои от 12.30. в Катедралния храм във Варна.

Светла да е паметта на д-р Иван Аврамов!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася съболезнования на семейството и близките му!

c