Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Първокласници от Каварна се запознаха с традициите и обичаите на Гергьовден

В навечерието на един от най-хубавите български празници – Гергьовден, в библиотеката при Народно читалище „Съгласие-1890” в Каварна гостуваха учениците от 1 а клас на ОУ „Йордан Йовков” с класен ръководител Нели Йорданова. Библиотечният екип подготви и представи мултимедийна презентация на тема: „6 май – традиции и обичаи”. Децата имаха възможност да научат за обредите и ритуалите, свързани с празника, за личността на Свети Георги, за украсата на дома и домашните животни в този ден, за зеленината и билките, използвани за прогонване на злите сили, за обредната трапеза и др. Малчуганите взеха дейно участие в проведената беседа по темата. Презентацията, на достъпен за тяхната възраст език, обогатена с множество цветни снимки и илюстрации, показа в голяма степен многообразието на този празник – и като традиция, пренесена от миналото и съхранила българското, и като ден на храбростта и българската армия, и не на последно място – като празник на Каварна.

Специален гост на мероприятието бе поетът и журналист Керанка Далакманска. Тя разказа на първокласниците откога датира обичаят за провеждане на сбор и къде се е провеждал в миналото, споделяйки свои спомени, свързани с това. Далакманска прочете и две свои подходящи стихотворения, посветени на децата на Каварна.

За финал Нели Йорданова изненада много приятно библиотечния екип и по-специално Детския отдел с подарена от нея и нейните ученици детска книга, включена в списъка на литературата за задължителен прочит за лятото. От библиотеката благодарят за подаръка и за това, че от ОУ „Йордан Йовков” всеки път се отзовават на поканите им за съвместни дейности и инициативи.

Приятната среща с децата завърши с колективна прегръдка и обещания за още подобни срещи, посветени на хубавите празници и традиции.

c