Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Новият Център за социални услуги на Община Тервел в с. Безмер ще обслужва 6 селища

Официално бе открит Центърът за социални услуги в тервелското село Безмер. Той е насочен към три групи от населението – деца, ученици и възрастни хора. Ще предлага патронажна услуга и  обществена трапезария, както и услугата „топъл обяд“, когато има финансиране за нея по проект, каза за Про Нюз Добрич зам.-кметът на Тервел Диана Илиева.

Центърът ще обслужва жителите на селата Честименско, Гуслар, Божан, Поп Груево, Мали извор и Безмер. Освен услуги за възрастни хора, ще се предоставя храна за над 20 деца в детската градина и за учениците от местното училище, които желаят столово хранене.

Центърът е обособен след ремонта на старата здравна служба. Сградата е със застроена площ от 175 кв. м и разгърната застроена площ 525 кв. м и е разположена в оградено дворно място. Строена е преди петдесет години. 304 000 лева с ДДС е стойността на проекта, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, чрез Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ Тервел-Крушари.

Около 70 000 лева струва професионалното кухненско оборудване. В сутерена на сградата има кухня-майка, в която са инсталирани електропарен казан от 150 литра, голям конвектомат, 11 броя различни хладилници и хладилни камери, миксер, електрическа резачка за колбаси, работни маси, шкафове, плотове, термокутии за разнос на готовата храна и др. 26 хиляди лева струва закупеният автомобил за разнос на храната.

На първия етаж в Центъра има лекарски и зъболекарски кабинет с чакалня, манипулационна и санитарен възел за пациенти, както и трапезария за възрастни хора. Може да се обособи и кабинет по готварство за местното училище. Вторият етаж е предвиден за занимания по интереси на деца и ученици.

Персоналът на Центъра за социални услуги е пет души, от които трима новоназначени.

Досегашният кухненски блок на детската градина пък ще стане общинска пералня, която ще ползват детските заведения в цялата община, допълни Илиева.

c