Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Млади народни певци и изпълнители на кавал се представят в конкурса „Иван Георгиев” в Ген. Тошево

25-то издание на Националния конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни и на кавал „Иван Георгиев 2022” ще се проведе на 14 май от 10 часа в Народно читалище „Дора Габе-1940” в генералтошевското село Дъбовик. Той се организира от читалището и Община Генерал Тошево.

Целите на конкурса са съхраняване и популяризиране на добруджанския фолклор и поощряване изявите и таланта на най-добрите млади изпълнители.

Право на участие имат всички желаещи изпълнители на възраст от 7 до 25 години. Те ще бъдат разпределени в четири възрастови групи и в три категории - любители /читалища, клубове, детски музикални школи и др./; средни училища и такива с разширено изучаване на фолклорни изкуства и професионални музикални училища .

Представянето на участниците ще се оценява от жури, в чийто състав влизат изтъкнати специалисти и музикални дейци. Изпълнителите ще се класират по възрастови групи и категории. Участниците от училищата по изкуствата ще се класират отделно. Във всяка група ще бъдат присъдени І, ІІ и ІІІ награда и поощрения. Най-голямото отличие на конкурса е Голямата награда – за най-добро изпълнение на песен на Инат Георгиев. Победителите в трета възрастова група от училищата по изкуствата имат право да ползват възможностите за стимулиране от Министерство на културата по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.

Писмени заявки за участие в конкурса се приемат в срок до 11 май на адрес:

Народно читалище „Дора Габе 1940”

област Добрич

община Генерал Тошево

село Дъбовик, п. код 9551

и на ел. адрес: chitalishte_gabe@abv.bg; marina_yan@abv.bg; parveva@abv.bg.

c