Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хуманитарна помощ от Добрич заминава за побратимен украински град

Хуманитарната помощ, която бе отпусната от бюджета на Община град Добрич с решение на Общинския съвет, вече е закупена и предстои да отпътува за побратимения украински град Первомайск.

Това съобщи за Про Нюз Добрич общинският съветник от ГЕРБ-СДС Иво Пенчев, по чието предложение местният парламент гласува помощта на сесията си през март.

Първоначалното предложението, което беше обсъдено в постоянните комисии на ОбС, бе помощта да е на стойност 20 000 лева, но Общински съвет одобри едва 10 000 лева. „Нека да са 10 000 лева, важно е да помогнем“, коментира Иво Пенчев. Той подчерта, че по този начин общината, Общинският съвет не вземат страна в конфликта, а помагат на побратимения град Первомайск под формата на консумативи за тяхната болница.

„Въпреки че на територията на града към настоящия момент няма военни действия, всички пострадали войници от фронта се насочват именно към тази болница, която се оказа в огромен недостиг за консумативи и материали“, добави той. Затова е решено да се закупят и изпратят бинт, гипс, марля, физиологичен разтвор – всичко, което не подлежи на специализиран транспорт или специализиран режим на преминаване през граница. Те вече са закупени от специализиран доставчик, на доставни цени. След като украинската община е информирана, че помощта е подготвена, от Украйна изпращат транспорт, който да дойде до България и да превози помощта до болницата в Первомайск.

Хуманитарната помощ вече е факт и още тази седмица или най-късно през  следващата тя ще стигне своето предназначение, каза Иво Пенчев.

„Тя се осъществява след отправена молба от кмета на Первомайск, от общинския им съвет, от колеги, които са идвали при нас на официална делегация по случай 25 септември – Деня на Добрич. Тогава се прегръщаме като първи приятели и братя, а във време на нужда, аз се радвам, че Добрич откликна и все пак ще помогнем на нашите колеги и нашите приятели от Первомайск. Вярвам, че това е смисълът на побратимените ни отношения с 20-те града от различни държави, които Добрич има. В случай на нужда от помощ, да си помагаме“, добави Иво Пенчев.

c