Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Десетокласници от Тервел с втора награда от Националния исторически конкурс

Четирима ученици от 10 а клас на СУ „Йордан Йовков” в Тервел - Виктор Дойчев Дойчев, Ясен Русков Радев, Ивона Енчева Няголова и Хрисимира Тодорова Христова, спечелиха втора награда от 13-ото издание на Националния исторически конкурс. Техен научен ръководител е класната им Росица Стратиева.

Конкурсът се организира от фондация „Ценности“ с основател и президент Антонина Стоянова. Тази година темата, по която гимназисти от цяла България провеждаха своите проучвания, бе "Ролята на културното наследство в историята и традициите на моя роден край". Отборът от Тервел спечели вtорото място с разработка на тема: “Читалището – културната памет на добруджанци“.

За Про Нюз Добрич Стратиева сподели, че миналата година ръководени от нея деца са спечелили трето място, а преди това са имали и първо. Тя обясни, че четиримата нейни ученици посещават и Клуба за автентичен фолклор и краезнание „Йовкови наследници”, който ръководи в Центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц” в Тервел. В разработката са участвали с материал и други нейни възпитаници от 10 а клас.

Положихме много труд, повече от две години, разказа преподавателят. Проведени са срещи с много хора, събрани са много материали, като не всички от тях са приложени. Това е една всеотдайност от страна на хората, с които съм работила, защото са дали живота си за читалището и културния живот в община Тервел, каза Стратиева. Тя изказва благодарност на децата на труда им, на родителите и Община Тервел - за подкрепата.

Във всяко от изданията на Националния исторически конкурс наградите бяха връчвани от президента Петър Стоянов. Пандемията принуди организаторите от фондация „Ценности“ да превърнат церемонията във виртуална, а бившият държавен глава се обръщаше към тях чрез видеопоздрав. Той изрази надежда, че 13-ият конкурс е последният, при който няма да има жив контакт с победителите.

По традиция наградният фонд за конкурса се осигурява от Националния дарителски фонд „13 века България“. Партньори на фондация „Ценности“ са още швейцарската фондация "Леонардо" и германската "Кьорбер". Като част от наградата (освен паричното й изражение) отличените гимназисти могат да участват в събития на европейската мрежа на историческите конкурси EUSTORY, чиито член е Националният исторически конкурс.

c