Водещи новини - дясно Култура Общество

Официално откриха обновеното читалище в село Дъбовик

С церемония официално бе открито обновеното Народно читалище „Дора Габе – 1940” в генералтошевското село Дъбовик. Реновирането му бе в рамките на проект „Развитие и популяризиране на общото наследство“-DPCH, който се осъществява с финансовата подкрепа на Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“. Той се реализира от Община Генерал Тошево в сътрудничество с Община Мурфатлар, Румъния и Общински съвет, Болград, Украйна. Общата стойност на проекта е  1 147 440,10 евро. Размерът на финансирането от Европейския съюз е 1 055 644.89 евро или 2 064 630,28 лева.

Дейностите по проекта включваха цялостен външен и вътрешен ремонт  на сградата на читалището, прилежащото към него пространство, както и закупуване на специализирано оборудване за обезпечаване на културните събития в селото. Обновената сграда и доставеното оборудване ще допринесат за по-качествена среда и условия за провеждането на традиционните за с. Дъбовик национални конкурси и фестивали с международно участие.

На официалната церемония присъстваха представители на румънския партньор. Гостите на събитието имаха възможност да разгледат направените подобрения в културната институция.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.