Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

"Господинови строймаркет" от Добрич купува Mr. Bricolage във Варна за 6.8 млн. евро

Търговецът на едро и дребно със строителни материали ще запази като наемател конкурентната верига

Варненският магазин, в който от над 15 години под наем работи веригата Mr. Bricolage, до дни ще бъде купен от компанията от същия сектор - "Господинови строймаркет", потвърди за "Капитал" Диян Господинов, съдружник и управител на компанията купувач. Макар и в сходен сегмент, новият собственик заявява, че не планира да се разделя с веригата и да отвори свой обект на мястото.

Смяната на собствеността беше обявена от продавача - борсовият "Фонд за недвижими имоти България", още през февруари. Оттогава се знае, че според предварителния договор цената на имота е 6.8 млн. евро без ДДС. Но тогава купувачът остана неизвестен. Сега след решение на Комисията за защита на конкуренцията стана ясно кой е имотът, който компанията от Добрич "Господинови строймаркет" планира да купи - магазинът, ползван от Mr. Bricolage.

"Бяхме длъжни да уведомим КЗК за намерението си да осъществим концентрация чрез придобиване на контрол върху активи. Преди дни антимонополният орган се произнесе, че всичко е по правилата и сделката може да бъде приключена", обобщи за "Капитал" Диян Господинов, който държи половината от дяловете в дружеството.

Реално КЗК не разглежда сделката, защото обектът на покупката е с оборот под 3 млн. лв. и няма нужда от разрешение.

Купувачът не е национално известен и представен, макар че има годишни приходи 75 млн. лв. Причината е, че по-голяма част от оборота е със строителни материали на едро.

Bricolage остава

Обект на сделката е недвижим имот в "Западната промишлена зона" на Варна, разположен върху 12 089 кв. метра площ, и търговски център с 4673 кв. метра застроена площ. Наемател на обекта е веригата Mr. Bricolage, която има договор за наем до края на 2026 г.

"Поемаме всички задължения на досегашния собственик, договорът за наем остава в сила. Запазваме действащия статут на сградата като търговски център с наемател Mr. Bricolage", коментира Диян Господинов.

"След изтичането на срока на договора ще преговаряме за удължаването му с новия собственик", коментира преди време за "Капитал" изпълнителният директор на "Доверие - Брико" Траян Халаджов.

Предишният собственик - дружеството със специална инвестиционна цел "Фонд за недвижими имоти България", купи търговския център "Доверие - Бриколаж" през август 2006 г. за 4 млн. евро. Според последния финансов отчет на фонда към края на четвъртото тримесечие на 2021 г. балансовата стойност на имота е близо 9.2 млн. лв.

Бизнесът на братя Господинови

Компанията купувач е основана през 1994 г. в Добрич като "Господинов и синове". Днес дяловете в "Господинови строймаркет" са разделени между братята Диян и Галин Господинови. Дружеството търгува със строителни материали, сухи строителни смеси, материали и аксесоари за мебелното производство. Компанията притежава складови бази и магазини под бранда "GS Строймаркет" в София, Варна, Добрич, Шумен, Каварна, Пловдив. Продава и онлайн, има собствени търговски представители. Сред основните й клиенти са големи строителни компании.

В началото на тази година "Господинови строймаркет" купи терен 14 хил. кв. метра в Пловдив и възложи проектиране на поредния фирмен търговски обект под новия формат GS stroimarket dommax. В него ще се продават стоки за ремонт и довършителни дейности, за градината и бита, текстил, електроинструменти, домашни потреби и др.

За 2020 г. "Господинови строймаркет" отчита 75.9 млн. лв. общо приходи от оперативна дейност. "За 2021 г. очакваме над 15% ръст на продажбите. Двуцифрен е скокът в оборота и през първото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на 2021", каза Диян Господинов.

Според него пандемията и инфлацията не са попречили на продажбите на дружеството. "Тъкмо обратното - непрекъснато повишаващите се цени ускориха потреблението, купувачите предпочитат да се запасят на цени, които все още не са върхови. Инвеститорите бързат да завършат започнатото, но изчакват с новите обекти. Напълно е възможно и ние да се забавим със строителството на търговския център в Пловдив, докато бизнес ситуацията стане по-прогнозируема", обобщи за "Капитал" Диян Господинов.

Източник: "Капитал"

c