Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Деца от ОУ „Хр. Ботев“ в Добрич засадиха 50 фиданки в разсадник „Дъбовете“

Деца от 1 „В“ клас на  училище „Христо Ботев“ в Добрич посадиха 50 фиданки от вида червен дъб в разсадника на Държавното горско стопанство – Добрич в местността Кобаклъка. Помогнаха им лесовъди от стопанството и началника на разсадника инж. Никола Симеонов. С днешното събитие бе отбелязан краят на Седмицата на гората, която тази година премина под мотото „Аз обичам гората“.

Оказа се, че малките ученици от добричкото училище сами са направили разсада за фиданките. Всичко започнало от разговор за произхода на хартията - как се добива и по колко дървета се изсичат, за да се произведе един тон хартия.

„Решихме всяко дете да засади по едно дръвче. По Коледа сложихме по три жълъдчета в кофички и след това 4 месеца децата наблюдаваха как растат техните дръвчета, поливаха ги и се грижеха за тях в училище. Покрай засаждането на дръвчетата децата научиха за Седмицата на гората, за видовете гори в България, запознаха се с професията на лесовъда, изработиха дръвчета и птички от хартия и много се забавляваха. Акцентирахме и върху това, че гората е дом и за животните“, сподели пред Про Нюз Добрич класният ръководител Татяна Николаева.

„Залесяванията в България започват през 1893 година, с помощта на тогавашните министерства на земеделието и просветата. Дотогава страната не е била залесена. През 1925 година това вече се превръща в празник на залесяването. Повечето разсадници тогава не са били към горските структури, а към училищата и общините и децата са се грижили за растенията. Празникът на залесяването през 1937 година става Седмица на гората, както е и сега. Идеята е да възпитаме у децата екологична култура, уважение към природата. Тези фиданки, които засадиха, децата ще могат да ги посещават и да наблюдават как израстват“, посочи инж. Симеонов.

Разсадник „Дъбовете“ е с площ 300 декара, но само около 100 дка се използват за производство на горско-дървесни фиданки за залесяване. Тази пролет са засадени 2 000 бройки обикновена ела, има гледичия и акация, летен дъб, цер, явор и ясен. Червеният дъб, който децата днес засадиха, до 10 години ще стане висок от три до пет метра.

c