Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

3 май – Световен ден на свободата на печата

3 май е Световен ден на свободата на печата. Той е приет с резолюция на ООН през 1993 година.

Свободата на печата е фундаментално право на всички страни членки на Европейския съюз, както е заложено в Хартата на основните права на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи. В процеса по разширяване на Европейския съюз, осигуряването на свобода на пресата е „ключов индикатор за готовността на страната да стане част от ЕС.

Свободата на печата е основна ценност за Европейския съюз, подкрепена от много неотдавнашни инициативи. Свободата на медиите и безопасността на журналистите са ключови приоритети на новия План за действие относно правата на човека и демокрацията и на Плана за действие за европейската демокрация. През 2020 г. над 400 журналисти се възползваха от механизма на ЕС за защитниците на правата на човека.

Свободата на информация и свободата на словото трябва да бъдат насърчавани и защитавани навсякъде. Това е в интерес на всички, посочват от Европейския съвет. ЕС ще продължи да надига глас срещу всяко ограничение на свободата на словото и срещу цензурата, както онлайн, така и офлайн, което е в нарушение на международното право в областта на правата на човека.

Свободата на печата е крайъгълен камък на демократичните общества, които могат да процъфтяват само ако гражданите имат достъп до надеждна информация и могат да направят своя информиран избор. Свободата на печата означава сигурност за всички.

На този ден международната общественост отдава почит на журналистите, загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг. Припомняме, че журналистката и продуцент на Радио Свобода Вера Гирич загина миналата седмица в Киев, когато руска ракета е ударила блока, в който тя живее. Тялото ѝ е открито на следващия ден сутринта сред останките на сградата.

c