Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Д-р Даниела Петрова за лъчезащитния ефект на пробиотиците

Д-р Даниела Петрова е съсобственик и управител на “Дафлорн” ООД. Родена е в Добрич. Тя е колега и съратник в научното поприще, работата и живота на проф. д-р Никола Александров, генерал майор о.р., бивш ръководител на Военно-медицинска академия – лекар и учен с международно признание и опит в областта на пробиотиците

Д-р Петрова, пандемията от Covid как се отрази на хората – към какви препарати за лечение те се обръщат по-често и с по-голямо доверие?

Епидемията с Covid показа, че при стресови ситуации човешката психика реагира ирационално на двете крайности. Някои не взимат никакви мерки и чакат да видят какво ще се случи, а други започват хаотични действия, като приемат безразборно медикаменти, хранителни добавки и препарати, за които са чували, че могат да им помогнат. И двата случая могат да доведат до трайни последици върху човешкото здраве и организъм.

След началото на войната в Украйна се заговори и за опасността от радиация, започна търсене на йодна профилактика. Доколко разумно и удачно е това?

Със започването на войната в Украйна, зачести търсенето на „таблетки йод“ като профилактика срещу евентуална повишена радиация. При авария в атомна централа се отделят голямо количество радионуклеиди на йод 131, стронций и цезий. Таблетките калиев йодид се приемат еднократно при повишен фон на йод 131. За цезий и стронций профилактика няма.

Български пробиотици  – първите в света, изолирани от наша изворна вода

Удачна ли е употребата на таблетки йод и при какви условия?

Приемането на таблетка калиев йодид при повишена радиация води до намаляване на поглъщането на радиоактивен йод 131 от щитовидната жлеза. Калиев йодид трябва да се приема само при условия на повишена радиация, тъй като и той се натрупва в щитовидната жлеза и може при предозиране да доведе до остри или хронични отравяния. Йодът е химичен елемент, известен на човечеството от хиляди години с антисептичните (дезинфекциращи) и антибактериалните си свойства. И до днес се използва в медицината под формата на йодна тинктура за почистване на кожа, рани и повърхности. Йодът е необходим за човешкия организъм за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и нервната система.

Как по друг начин можем да се предпазим от радиация?

Храни, които съдържат йод са  йодирана сол, краве прясно мляко, морски дарове и риба, сварени яйца, гъби, аспержи, чесън, спанак и др. При приемане на по-големи количества йодни съединения може да настъпи остро или хронично отравяне, проявяващо се със хрема, възпалено гърло, метален вкус в устата, диария, виене на свят, силно главоболие стигащи до тежка кашлица, задух, треска, делириум. В някои случаи се развива улцерозен колит – рани по червата придружени с кървава диария. Приемането на йодни съединения трябва да става само след преценка от лекар. Държавата поддържа специални запаси от таблетки калиев йодид, които ще бъдат раздадени на населението при регистрирана опасно висока радиация. Националният център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) към Министерство на здравеопазването измерва радиационния фон в България и за сега няма регистрирана висока радиация.

Пробиотикът Laktera Nature е с доказан антитуморен ефект, използван и в Космоса

Има ли пробиотици, които могат да се използват за защита от радиация?

Хората могат да използват като за защита от радиация и други абсолютно безопасни изцяло натурални продукти, които нямат страничните ефекти на йодните съединения. Такива са пробиотиците Лактера, съдържащи първия в света пробиотичен щам Lactobacillus bulgaricus DWT1, изолиран от чиста изворна вода в България. Клиничните изследвания на този щам при над 20 пациента с туморни заболявания, подложени на лъчетерапия показват, че ежедневния прием на Лактера Нейчър намалява до минимум страничните ефекти от лъчетерапията като гадене, повръщане, диария, косопад, радиациони колити. Пациентите приемали Лактера Нейчър ежедневно в доза от 15г преживяват 5-годишния период на активно наблюдение на туморните заболявания. Те са с добро самочувствие и бързо се връщат към нормалния ритъм на своето ежедневие. Това води до с подобрено качество на живот не само за пациентите, а и за техните близки.

Провеждани ли са изследвания за ефекта на тези пробиотици и какво показват те?

И експерименталните проучвания доказват лъчезащитния, антирадиационен и антимутагенен ефект на Лактера. Тези изследвания показаха, че продължителното приемане на пробиотик, съдържащ щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 намалява пораженията на костния мозък, получени в следствие на радиацията и създава условия за ускорено възстановяване на кръвотворенето. Лъчезаитния ефект на пробиотика Лактера Нейчър се дължи на неговия имуностимулиращ и антиоксидантен ефект.

c