Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

От днес: Без представяне на "зелен сертификат" на БГ границата, мярката отпада в Гърция и Италия

Считано от 1 май (неделя) са отменени противоепидемичните мерки за влизане на лица през граничните контролно-пропускателни пунктове на територията на България. Промяната се отнася за всички пристигащи от други държави в Република България. Заповедта беше издадена от министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

До 1 май 2022 година, лицата, пристигащи от други държави на територията на Република България, се допускаха след представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

От днес без сертификат за Covid ваксиниране и документ за здравен статус се влиза и в Гърция.

В южната ни съседка е отменено изискването за сертификат и тест при влизане в магазини, заведения и стадиони. Все още остават задължителни маските в затворени обществени места и в транспорта.

Неваксинираните служители ще продължат да си правят по един антигенен тест на седмица, за да могат да работят.

Същото е валидно и за учителите. От 1 май учениците и студентите ще посещават учебните заведения без тестване, но с маска. При подобряване на обстановката е вероятно да отпаднат маските от 1 юни.

И в Италия отпада изискването за представяне на зелен сертификат от днес. До 15.06 се запазва задължителното носене на предпазна маска - само на определени места на закрито, както и в обществения транспорт.

Не е отменено изискването за "зелен сертификат" при посещение в болничните заведения и домовете за възрастни.

От 1.05 е отменено носенето на предпазни маски в заведенията за обществено хранене, в магазините, моловете, банките, пощите, дискотеките, стадионите и др. Препоръчват се за работните места и тези за обществено обслужване на закрито.

Персоналните лицеви маски остават задължителни до 15 юни за:

  • кината, театрите, концертните и спортни зали , училищата и във всички видове обществен транспорт.

От 1.05 вече не се изисква и „Формуляр за локализиране на пътници“.

c