Водещи новини - дясно Култура Общество

На Томина неделя се раздават боядисани яйца за душите на покойните близки

Томина неделя е. През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома.

След възкресението си Иисус се явил на учениците, но апостол Тома не бил сред тях. Апостолите му казали: “Видяхме Господа”, но той не искал да им повярва докато сам не го види с очите си и докато не пипне неговите рани. Осем дни по-късно апостолите се били събрали отново, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил и казал на апостол Тома: “Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали.”

Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя, а след това рекъл: Господ мой и Бог мой!

Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Бога. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на своите ученици.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава.

Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.