Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Малко валежи и до 30° през месец май в област Добрич

Прогнозата за област Добрич през месец май е за 16° средномесечна температура. Средното ниво на валежите пък ще е доста под средното за страната.

Тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16° и 19°, по Черноморието и във високите полета ще е малко по-ниска - 15°-16°, в планините над 2000 m - 2°-5°, в по-ниските части: 12°-14°. Най-ниските температури през месеца ще са между 2° и 7°, а най-високите - между 27° и 32°.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 50 и 70 mm, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 mm, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните; през първите дни по високите котловинни полета са възможни слани. В началото валежи ще има на малко места и ще бъдат предимно слаби. В Югозападна България в следобедните часове ще се развива купеста облачност и е възможно временно да са и по-интензивни. На повече места, главно в Западна България, ще са валежите на 3 май.

През втората половина на десетдневието в следобедните часове и до полунощ ще има условия за по-интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. През второто десетдневие температурите ще се повишават, към средата на периода ще станат близки, а през втората половина и по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност, През повечето дни вероятността за валежи е малка. По-голяма е вероятност за валежи на повече места на 12, 15, 17 и 19 май.

През третото десетдневие тенденцията е въздушната маса над страната да става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки. До средата на периода температурите ще останат по-високи от обичайните, впоследствие слабо ще се понижат и до края на месеца ще са близки до средните.

Четиридневна прогноза за област Добрич // графика/данни - НИМХ

източник: НИМХ

c