Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

29 април – Ден на балета

На 29 април отбелязваме Международния ден на балета. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 година. Тогава у нас се е състояла сесия на ЮНЕСКО. 

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща" на балета в днешния му вид. Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц.

Балетмайсторът е работил в парижката „Гранд опера" и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета. През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите", който полага основите на балетното „законодателство". В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

Балетът е сценично изкуство, създадено на основата на драматургията, музиката, пантомимата, сценографията и хореографията, в което основно изразно средство е танцът. В балета се различават класически танц и характерен танц. Основен е действеният танц със или без дивертисмент. В балета се включват ритмопластическият танц, свободната пластика, танцът „модерн“ и джаз-балетът. Жанровете се определят предимно от музикалните и литературните жанрове.

Роденият в Добрич Анастас Петров Дачов е българският балетист и балетмайстор, който е един от основоположниците на българския балет.

c