Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Над 1 000 са седмокласниците в област Добрич, 56 паралелки са с одобрен план-прием

Тази година седми клас в град Добрич ще завършат около 720 ученици, а в цялата област – малко над 1000, каза началникът на РУО Светлана Василева при откриването на Панорамата на средните училища, която днес се провежда на пл. „Свобода“ в Добрич. 16 учебни заведения представят възможностите за обучение и специалностите в тях.

56 са паралелките, които ще имат държавен план-прием, допълни Василева. Тази година е имало само една паралелка, която не е била одобрена заради недостатъчен брой ученици – тя е за обучение по туризъм в обединеното училище в тервелското с. Коларци. Причината - малкото завършващи седмокласници и възможностите за обучение в общинския център Тервел.

Миналата година одобрените паралелки в областта са били 57. Броят на седмокласниците е почти същият, като миналата година, но тенденцията е, че като цяло учениците намаляват и това е основание и паралелките да намаляват, посочи Василева.

В сравнение с предишни години няма значителни промени и това, което са предложили училищата, е одобрено. Финансово-стопанска гимназия тази година предложиха 4 паралелки, вместо 3 през м.г. Четвъртата паралелка – за обучение на митнически служители, е включена в държавния план-прием. В ЕГ „Гео Милев“ са предложени четири паралелки с основни езици английски и немски.

„Надявам се всеки ученик да направи своя избор информирано, спрямо своите желания и всяко училище да успее да реализира план-приема си“, пожела Светлана Василева.

Панорамата на средните училища бе открита от кмета на Добрич Йордан Йорданов. „Знанието е сила и това ние трябва да си напомняме всеки ден. Развитието на нашето общество лежи на вашите плещи“, заяви кметът. Той пожела успех на матурите след 7 клас и в избора на кандидат-гимназистите къде да продължат образованието си.

c