Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

77 са заявленията за обучение на украински деца в детски градини и училища в област Добрич

77 заявления за обучение на украински деца в учебни заведения в област Добрич са постъпили до момента в РУО Добрич, съобщи Светлана Василева, началник на Регионалното управление по образование. Повечето от тях са за училища и детски градини в Балчик, по-малко в Каварна и Добрич. За останалите общини не са подавани заявления.

„Спазваме наредбите за бежанците и за организацията на дейностите в училищата, там има посочени условия, които трябва да се съблюдават“, каза Василева.

По думите й, преди директорът на учебното заведение да запише ученика заявленията се изпращат в РЗИ. Инспекцията е тази, която организира от своя страна вземане на проби за полиомиелит от децата и резултатите излизат след 14 дни. РЗИ проследява процеса и резултатите от изследванията и се свързва се с родителите.

„Първите заявления, които предадохме на РЗИ, бяха в края на март. Първите проби вече са се върнали и очакваме всеки момент първите деца да влязат в училище“, каза Василева.

Децата са на различна възраст, най-много са насочени към детски градини в община Балчик и към началния етап на обучение в Балчик и Добрич.  

Относно проведени имунизации на тези деца, тези които нямат съответните документи, правели всичко възможно да си ги получат онлайн от Украйна.

„Мисля, че колегите в нашите училища ще се справят с езиковия проблем. Могат да се организират и допълнителни часове по български език. Надявам се, че ще успеем да обгрижим децата, за да се чувстват добре в нашата образователна система“, каза още Светлана Василева.

c