Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

За 20-и път ЕГ „Гео Милев“ в Добрич ще връчи немски езикови дипломи

Драстичен спад на зрелостниците, които ще продължат обучението си в чужбина

Тържествена церемония за връчване на немски езикови дипломи на учениците от т.нар. лайстунгс класове или класове с високо постижение от ЕГ „Гео Милев“ в Добрич ще се състои на 4 май в Огледална зала „Нели Божкова“.

Традицията съществува вече 20 години. Тази година дипломи ще получат 32-ма абитуриенти, от които 28 завършват с ниво С1, а четирима с В2, което е много добро постижение, сподели пред Про Нюз Добрич преподавателят по немски език Румяна Янкова.

„Още по-голямата ми гордост е, че преди няколко дни излязоха резултатите от националната олимпиада по немски език, където двама ученици от тези класове постигнаха много добри резултати. Постижението на Йоана Георгиева от 12 а е 5,75, а на Християн Димитров от същия клас – 5,50. На него му предстои последно състезание на 14 май – национално състезание по немски език, като очакваме там също да вземе награда“, добави тя.

Румяна Янкова е решила е от тази година да въведе нова традиция - плакети ще получат четирима ученици, които през годините на обучението си в гимназията са били най-добри участващи във всички немски форуми и олимпиади. Тази година плакети ще получат четирима зрелостници.

На церемонията ще присъства Сибиле Шабанска – специалист консултант по немски език към посолството на Германия в България.

Преподавателят по немски език посочи, че тази година за първи път има огромен спад на завършващите ЕГ „Гео Милев“, които ще продължат обучението си в немско говорящи държави. От 48 деца в лайстунг паралелките, едва около 10 ще учат в Германия, Австрия, Холандия. Имало е випуски, при които от 50 деца, 45 са отивали да учат в Германия. Дори получихме специално поздравително писмо от посланика, припомни Румяна Янкова. По думите й драстичният спад се дължи на пандемията.

c