Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Светла сряда е, църквата почита Св. Йоан Богослов

Днес е Светла сряда, третият ден от Светлата седмица. На този ден, както и на светли вторник, се почита Богородица и апостолите. Денят се нарича и Празна сряда – забранено е да се работи.

Църквата почита Свети Йоан Богослов, един от 12-те апостоли, сред най-приближените на Иисус Христос, който пръв повярвал във възкресението му. След възкресението си Господ се явявал много пъти на своите ученици, като пръв го познал Йоан.

Според Новия завет, Св. Йоан Богослов е един от първите апостоли, призовани от Христос за негови ученици. По-късно самият Иисус често повиква при различни знаменателни събития само трима от своите ученици – Йоан, брат му Иаков и Петър. Именно Йоан е ученикът, на когото разпнатият Иисус поверява грижите за своята майка. Според ортодоксалното тълкуване, Йоан е и любимият ученик, който обляга главата си на гърдите на Христос по време на Тайната вечеря.

Извън записаното в книгите на Новия завет, преданието на християнската църква сочи, че Йоан е доживял до дълбока старост, като се е грижел за Богородица до самото ѝ Успение. След евангелските събития живее основно в Смирна и Ефес, а в края на живота си е заточен на остров Патмос, където пише знаменитото си „Откровение“.

На Светла сряда според народните традиции се изпълняват два обичая - Мара Лишанка и Ладино хоро. Те са за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, магии и лоши болести.

Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

c