Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

ДОБРИЧ ДЖАЗ БЕНД с концерт на 29 април за Международния ден на джаза

Международният ден на джаза – 30 април, ще бъде отбелязан в Добрич с концерт на Добрич джаз бенд. Музикалното събитие се организира на 29 април от 17.30 часа в Лапидариума, срещу сградата на Община Добрич, съобщават оттам. Любителите на джаза ще могат да чуят изпълненията на Атанас Атанасов – саксофон, флейта, кларинет; Стоян Жеков – тромпет; Пламен Петров – тромбон, Николай Петров – контрабас, Стела Стойкова – ударни инструменти и Красимир Донков – пиано. Гост-изпълнители са Елена Иванова и Мартин Кръстев – вокали.

На 30 април 2012 година е отбелязан Международният ден на джаза, по предложение на Хърби Хенкок – легендарен джазмен, посланик на ЮНЕСКО за между културен диалог и председател на Института за джаз „Телониъс Монк“.  Хърбърт (Хърби) Джефри Хенкок е съвременен американски пианист, кийбордист, ръководител на бенд и композитор, носител на престижната музикална награда „Грами“. Като част от втория голям квинтет на тромпетиста Майлс Дейвис, Хенкок оказва сериозно влияние върху преоткриването на ритъм секцията в джаза, а освен това е един от главните архитекти на пост-бопа. Той е един от първите джазмени, които приемат музикалните синтезатори и фънк музиката.

Американският пианист предлага Международния ден на джаза да се отбелязва всяка година на 30 април. Денят е огласен като такъв още през ноември 2011 година от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят. В следващата година Международният ден на джаза е признат и от ООН. Избраната дата съвпада с последния ден от отбелязвания в САЩ Месец на джаза (Jazz Appreciation Month) през април. /biblioteka-bulgaria.bg/

c