Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Закрит бе поредeн обект в „Стария Добрич“, ще търсят решения за бъдещето на комплекса

Общинският съвет на Добрич прекрати по взаимно съгласие концесионния договор за Антиквариата в АЕМО „Стария Добрич“. Концесионерът ЕТ “ПРЕСЛАВА – ТОНКА СТОЯНОВА”, представляван от Тонка Асенова Стоянова, поиска това от Общината с мотив финансови затруднения на концесионера. Договорът е бил сключен през 2003 година за срок от 20 години.

Това е поредният обект в комплекса, който затваря врати. На мартенското си заседание, ОбС Добрич прекрати концесията на „Сладкарницата“, а причината, посочена от концесионера, бе критично ниски обороти през последните две години. През последните години от концесиите се отказаха стопаните на „Кръчмата“ и „Ковачницата“.

„Тревожно е, че на всяка сесия закриваме по някой от занаятите в „Стария Добрич“. Проблемът е не че са високи наемите, а че там няма бизнес. АЕМО изчерпва потенциала си и трябва да решим какво ще е бъдещето му. Ние трябва да закараме там туристи, концесионерите не могат да направят това сами“, заяви съветникът Иво Пенчев и предложи да се помисли за етажен паркинг на пл. „Свобода“, до Коопчетата. Така според него ще се оживи търговията и в центъра на Добрич.

Предложено бе да се сформира комисия и да се набележат мерки за бъдещето на „Стария Добрич“, като от БСП обещаха да внесат докладна още на следващата сесия на ОбС.

През 2023 година изтичат повечето от договорите на концесионерите в комплекса и той може да се окаже с пусти обекти. От администрацията предлагат да се търси цялостно решение за комплекса.

c