Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Приеха Бюджет 2022 на Добрич, очаква се актуализация през юли

С 24 гласа „за“, нула „против“ и 12 „въздържали се“ Общинския съвет на Добрич прие Бюджет 2022 на града, който е с рамка 103 290 217 лева. Актуализация на бюджета се очаква да има през месец юли, каза кметът Йордан Йорданов по време на представянето на докладната записка. Той заяви, че основният приоритет е изграждане на нова инфраструктура, като подчерта, че за уличната мрежа в бюджета са заделени 13,7 милиона лева, като 10 милиона от тях са от изтегления кредит за рехабилитация на 69 улици.

Предвидено е всички детски градини в Добрич да имат нови огради за препятстване на вандалски прояви.  Ще се закупи нова техника за общинското предприятие „Комуналстрой“, за да може то по-ефективно да работи за поддръжката на града.

Кметът обяви, че се завишава приходната част на бюджета с 250 000 лева. Прогнозират се с по 100 хил.лв. повече приходи от данък върху недвижимите имоти и данъка върху МПС и 50 хиляди лева повече от продажба на услуги, стоки и продукция. Предложено бе тези средства да отидат в графа „резерв“, а ОбС да се разпорежда с тях. Идеята е те основно да отидат за инфраструктура.

Дискусия предизвика предложението да се увеличат средствата за спортните клубове от 800 хиляди на 900 хиляди лева. Тези 100 000 лв. бюджетната комисия в Общинския съвет предложи да се дадат на Футболен клуб „Добруджа“ и с тях клубът да уреди задълженията си към общинската фирма „Жилфонд“. Припомнено бе, че за този дълг вървят и съдебни дела. Съветниците поискаха информация и отчет на тези задължения, но стана ясно, че от ръководството на клуба не са успели да ги предоставят до днес. В крайна сметка увеличение на бюджета на спортните клубове не бе прието.

На заседанието бе посочено, че нерентабилно се използват възможностите на репатратора за автомобили. Да бъде подобрена организацията на работата му, за да се въведе ред в града, предложиха съветници. Както обаче е известно, от няколко месеца „паякът“ не функционира, тъй като не може да се намери шофьор за него. Освен това Министерството на финансите посъветвало Общината да не се прибързва с отдаването му на концесия, посочи кметът.

На въпрос за бъдещето на стадион „Пионер“, Йорданов съобщи, че има предварително съгласие на БФС да помогне за проекта.

c