Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Изложба картини от миди "Послание от морето" представя „Двореца“ Балчик

Изложба картини от миди "Послание от морето" на Златка Божилова ще бъде открита на 1 май с вернисаж от 11.00 - 15.00 часа в галерия "Тунела" на културния институт „Двореца“ в Балчик.

"Посланието на авторката чрез изложбата е: да опазим чиста природата за бъдещите поколения. Картините са изработени от морски материали, с естествени багри, подарени от разнообразния  миден свят по нашето Черноморие. Нека да полагаме усилия за опазване на този природен дар, така нужен за нашето душевно равновесие."

 Златка М. Божилова е родена на 0 3 .07.1954 в с. Аврен, община Варна. Завършила е Институт за прогимназиални учители- гр. Силистра и Машинно-електротехнически институт- гр. Варна. Преподавала е математика ,физика и технически дисциплини в основни училища и техникуми. Завършвайки   си кариерата като учител, г-жа Божилова преоткрива себе си и започва да се занимава с изобразително изкуство. Посещава студиа по фото- и видеозаснемане и обработка, иконопис и живопис. Знанията и подкрепата, които получава там са предпоставка да започне да прави своите картини. Златка Божилова е направила десет самостоятелни изложби. Безкрайното разнообразие и хармония в природата и в частност морето е основният вдъхновител и едновременно средство в творчеството и.

Темата за морето е силно застъпена, и то, не само като усещане, а и поради особената техника на изобразяване. Темите на картините са разнообразни: морско дъно, пейзажи и натюрморти – безкрайно разнообразие от естествени природни форми и цветове, както “Бог ги е създал“. Те ни връщат към корените на нашето светоусещане, към първичната магия на природата.

c