Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Христос Воскресе!

Честито Възкресение Христово! Най-големият християнски празник озарява днес душите и домовете на вярващите със своето вдъхновение, светлина и радост.

Великден или Възкресение Христово е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.

Възкресение Христово е на третия ден, след като Христос е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Великденската служба започва в събота вечер и след приемане на благодатния огън от свещеника се излиза от храма, бият камбаните и точно в полунощ се възгласява Великденския поздрав „Христос воскресе“ и се отговаря „Воистину воскресе“. Чете се Евангелието, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки Христос, който отворил райските двери и с пеене на Канона на празника – Воскресенния ден, се влиза в храма за света литургия.

Този голям християнски празник е свързан с определена символика – боядисването на яйца, месенето на козунак, великденското агне. Най-важният символ на този ден е Великденското яйце. Не е известно кога за пръв път  започват да боядисват яйца. От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената, виждат в него символ на пречистването, прераждането и новото начало.

Някога преди появата на козунаците, за Великден са приготвяни така наречените обредни хлябове – пити, украсени с оплетени елементи, с отредени 5 места в тях за червените яйца, по едно в четирите края и едно в средата. Историята на великденските козунаци датира преди повече от три века. Според изследователи на българското възраждане, за първи път по нашите земи, козунак в съвременния му вид се появява в средата на XIX в.

Изключително важен великденски символ е и агнето – то олицетворява Иисус, който е представен в християнската традиция като божий агнец, освен това, то се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението.

Католическата и Протестантската църква също отбелязват Възкресение Христово.

Именици са Величка, Величко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.

На Великден от 11.00 часа на пл. „Свобода“ в Добрич Великденски концерт ще изнесе Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов, хореограф Иван Иванов и музикален ръководител Живко Желев.

c